Jde o první popsané látky, které jsou proti viru zika účinné. „K těmto protilátkám jsme se dostali prostřednictvím výzkumu viru klíšťové encefalitidy, kterou jsme testovali původně. Pak ale vypukl virus zika a řekli jsme si, že by to mohlo fungovat," popsal počátky projektu Růžek.

Virus zika
• Loni zasáhl Jižní a Střední Ameriku, v Brazílii má na svědomí pět tisíc případů novorozenců s mikrocefalií, tedy menší hlavou s nedovyvinutým mozkem.
• Podle odhadů Světové zdravotnické organizace se zikou nakazí v následujících letech 3 až 4 miliony lidí.
• Přenáší ho komáři, nemoc má mírný průběh, nebezpečný je pro lidský plod.

Podle něj byl tým z Brna a Českých Budějovic stejnoměrně propojený a výzkum se odehrával na obou místech současně. „Nyní víme, kde má virus pomyslnou Achillovu patu. Nicméně zavádění léku mají na starosti farmaceutické firmy, a to může trvat třeba i několik dalších let," řekl vědec.

Protilátku na virus zika v poslední době zkoumá zhruba sto týmů po celém světě, jednu zatím našli Belgičané, Češi objevili pět těchto látek. Nyní hledají, jak je vhodně otestovat na zvířatech.

V Jihomoravském kraji dosud nebyl zaznamenaný ani jeden případ onemocnění virem zika. „Původci ale patří do stejné skupiny jako klíšťová encefalitida, takže je logické, že na ně působí podobné protilátky," zhodnotila epidemioložka Radka Boháčová z krajské hygienické stanice. Klíšťovou encefalitidou podle ní letos na jihu Moravy onemocněli tři lidé.