Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brno zažívá boom grilování. Míst stále přibývá

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Připravit šťavnatý kus masa nebo klobásu přímo na roštu a poté si pochutnat při romantickém západu slunce. Grilování láká stále více Brňanů a zástupci města reagují na poptávku stavěním takzvaných grillpointů, neboli veřejných grilovišť. Letos se jejich nabídka opět rozšiřuje. Nápadu se už chopili i soukromníci.

12.8.2017
SDÍLEJ:

Grillpoint v Brně. Místo ke grilování přibývá.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Tři veřejné grily mohou zájemci od loňska použít u Brněnské přehrady. Konkrétně na Kozí horce, Pod Dymou a v Rokli. „Grily fungují volně a bez rezervace. Zatím jsme nezaznamenali žádné stížnosti od zájemců, že by se ke grilu nevešli. Lidé se zde potkávají a vytváří dobrou grilovací plážovou kulturu,“ řekla Monika Neshybová ze společnosti Lesy města Brna.

Firma má na starosti správu a údržbu grilů. „Každý den grily drhnou zaměstnanci kartáčem a uklízí okolí,“ poznamenala Neshybová. Grilovací vybavení kromě roštu si musí lidé vždy přinést svoje.

Podle plánu měl letos u přehrady přibýt ještě čtvrtý gril na druhém břehu u Sokolského koupaliště. Kvůli nevyřešeným majetkovým vztahům vznikne ale později.

Náklady na stavbu čtyř grilů úředníci spočítali na čtvrt milionu korun, dalších sto tisíc ročně spolkne jejich provoz.

Pokud zájemci chtějí grilovat blíž centra města, mají na výběr několik dalších variant.

Zaměstnanci městské části Brno-střed se starají o dva veřejné grillpointy. „Jeden gril na uhlí máme na Kraví hoře, další pak ve vnitrobloku mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí,“ informovala mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Návštěvníci jsou podle ní většinou slušní a uklidí po sobě. „Pokud neuklidí, musí se o to postarat naši zaměstnanci. Stalo se nám i to, že někdo použil jako palivo větve z okolních keřů, což také není ideální,“ dodala Dobešová.

Grilování v Brně.

Grillpointy v Brně:
⋅ grily zdarma bez předchozí rezervace: tři grily u Brněnské přehrady (Rokle, Kozí horka a Pod Dymou), gril u ulice Vyhlídka, gril na Kraví hoře a ve vnitrobloku Křídlovická/Zahradnická
⋅ grily zdarma s nutností rezervace: elektrický gril v parku za Lužánkami (e-mailem, telefonicky), gril u CVČ Labyrint ve Švermově (telefonicky)
⋅ placený gril s nutností rezervace: Shared BBQ point v Pekárenské (e-mailem), základní cena 1500 korun

Vytížený je i zatím ojedinělý elektrický gril v parku Lužánky, který si ale musí zájemci předem zarezervovat. „Preferujeme elektrické grily hlavně kvůli bezpečnosti. Inspirovali jsme se v Austrálii. V suchém letním období hrozí nebezpečí požárů ze žhavého uhlí,“ vysvětlil ředitel společnosti Veřejná zeleň města Brna Jozef Kasala.

Nejvíce Kasala varuje před grilováním na vlastním grilu přímo v brněnských parcích. „Lidé musí dávat velký pozor a přesně se řídit návodem. Snažíme se je ale co nejvíce přilákat k veřejným elektrickým grilům. Jídlo z nich je výborné,“ doplnil.

I proto podle něj společnost do dvou měsíců zprovozní další gril v Zahradě pod hradbami na Špilberku.

Skupinky grilujících však často hledají právě svobodu ve výběru místa. „Nechce se nám sedět někde u velkého grilu. Radši si bereme s kamarády svůj vlastní i s vybavením a lehneme si někam mimo všechny uličky parku. Do soukromí,“ popsal milovník grilování Tomáš Polách.

Na lidi grilující přímo v parcích dohlížejí brněnští strážníci. Nezaznamenali ale žádné zásadní potíže. „Návštěvníci si do parku mohou vzít vlastní gril, nesmí ale rozdělávat otevřený oheň,“ informoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Dodal, že skupinky s grily po sobě obvykle nenechávají nepořádek.

Problémy nevznikají ani kvůli hluku v nočních hodinách. „Se stížnostmi na rušení nočního klidu při grilování se prakticky nesetkáváme. Lidé grilují hlavně odpoledne nebo brzo večer, grily jsou navíc většinou daleko od domů,“ řekl Ghanem.

Další přístupná griloviště lidé najdou i ve Švermově v Bohunicích nebo na severu Brna u ulice Vyhlídka.

Obliby grilování se snaží využít i soukromé firmy. Pořádání velké grilovací party nabízí komerční projekt Shared BBQ point v Pekárenské. Lidé si zde mohou objednat zastřešený prostor pro čtyřicet lidí. Gril a vybavení je v ceně.

DANIEL HRBOLKA

Autor: Redakce

Jsou podle vás veřejné grily potřeba?

ANO

39 %

NE

61 %

Hlasovalo: 141

Anketa byla ukončena

12.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Výlovy jsou v plném proudu. Na řadě je lanžhotský Kout

Deník - Naši prvňáci

První školní tablo: představíme prvňáky ze ZŠ v Moravské Nové Vsi

Myslivci ulovili už devět stovek divočáků. Aby zabránili šíření afrického moru

Jižní Morava - Téměř devět stovek divočáků ulovili za poslední tři měsíce myslivci na Hodonínsku a Břeclavsku. Tak dlouho už na Moravě a ve Slezsku platí mimořádná veterinární nařízení, která mají zabránit šíření nebezpečného afrického moru prasat ze Zlínska. „V okrese Břeclav to bylo téměř dvě stě kusů, na Hodonínsku pak více než sedm set,“ informoval v pondělí Petr Majer ze Státní veterinární správy.

V Archeoparku Pavlov vystaví originální venuši. Sošku starou téměř 30 tisíc let

Pavlov - Jedinečnou příležitost spatřit originální sošku Venuše z Pavlova mají lidé, kteří se vypraví do Archeoparku v Pavlově na Břeclavsku. Figurka z mamutoviny stará 27 až 29 tisíc let tam bude k vidění od soboty, kdy je mezinárodní den archeologie.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Jana Krutáková je lídryní jihomoravské kandidátky hnutí Starostů a nezávislých pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 13 do 14 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Turisty přiláká na Znojemsko nová společnost. Nyní čeká na krajský certifikát

Jižní Morava – Lákat turisty na Znojemsko, aby v kraji mezi vranovským zámkem, Národním parkem Podyjí a šatovskými sklípky strávili třeba týden. To je úkol nové destinační společnosti. První nedávno získala krajskou certifikaci na Hodonínsku. Na Břeclavsku trvá pat mezi Lednicí a Mikulovem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení