Sbírají mistrovské tituly v curlingu, v Brně ale nemají kde trénovat. „Je tu příliš málo ledových ploch a ty současné jsou už stejně rozebrané. Když jsme se snažili získat pronájem, nabídli nám správci jen čas kolem jedenácté hodiny večer,“ popsal strasti brněnského zázemí pro tento lední sport první místopředseda Prvního curlingového klubu Brno Roman Podlena.

Hráči klubu tak musí dojíždět na tréninky do Prahy nebo Bratislavy. Už letos v zimě by ale mohlo jejich cestování skončit.

Jak už Brněnský deník Rovnost dříve informoval, na výstavišti v pavilonu Z vznikne olympijský park s mobilní ledovou plochou. „Bude patřit městské firmě Starez Sport, která ji bude také provozovat. V pavilonu bude návštěvníkům k dispozici každý rok. Vznikne na ni kromě curlingové dráhy také plocha pro hokej a rychlobruslení,“ uvedl první náměstek primátora Petr Hladík.

Vizualizace olympijského parku v Brně.
Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Vznik dráhy místopředseda Podlena uvítal. „Ještě ale záleží na tom, jaké budou její parametry, abychom ji vůbec mohli využít pro tréninky. Led pro curling musí mít totiž například nižší teplotu než led pro hokej a na jeho údržbu jsou potřeba speciální stroje,“ komentoval plány Podlena. Podle něj by ale i v případě horších parametrů bylo možné na ledu trénovat alespoň začínající hráče.

Pavilon Z na výstavišti není obvykle přes rok prázdný, poskytuje zázemí mnoha akcím. „Je obrovský, což je nevýhoda přes zimu. Není ho totiž možné vytopit a dosud pro nás byl nevyužitelný. Dohoda s Brnem o olympijském parku a kluzišti nám tak umožňuje ho využít i v zimních měsících,“ uvedl mluvčí brněnského výstaviště Jiří Smetana.

U pavilonu Z se dá podle Smetany také dobře parkovat a je dostupný jak přes pavilon G1 od tramvajové trati v ulici Hlinky, tak od zastávky autobusu 84 u Riviéry.

Další nové sportoviště má vzniknout také u kampusu v Bohunicích. Brněnští radní tam chtějí nechat postavit novou atletickou halu. V úterý na stavbu za 450 milionů korun, která má vzniknout do roku 2020, vypsali výběrové řízení. „Bude stát naproti fakultě sportovních studií a mít parametry podle kritérií mezinárodní atletické federace pro národní i mezinárodní soutěže. Její kapacita bude asi dva tisíce sedících diváků a součástí zadávacích podmínek je také důraz na nízkou produkci oxidu uhličitého při provozu budovy,“ popsal zakázku náměstek primátora pro investice Richard Mrázek.

Mimo soutěže bude hala sloužit jako zázemí pro alety z Brna a okolí. Kromě sportovcům má hala sloužit také výzkumníkům z fakulty sportovních studií.

Vizualizace dálnice D52. Ilustrační foto.
Dostavbu D52 může zbrzdit další žaloba od ekologických aktivistů