Případ začal tím, že policisté v Henčově u Jihlavy našli torzo dívčina těla. Krátce na to začali skloňovat jména tří pachatelů. Dvacetiletého Michala Kisiova, stejně starého Tomáše Zavřela a osmnáctiletého Jakuba Doležala. „Případ je brutalitou a surovostí všech pachatelů zcela mimořádný," vyjádřil se na konci března policejní náměstek vysočinského kraje Pavel Peňáz.

Mučení před smrtí

Patnáctiletá dívka podle dosavadních zjištění prožila poslední okamžiky života v mučivých útrapách. Osudným se jí stalo to, že vyrazila na jihlavskou diskotéku Ponorka a seznámila se tam s Kisiovem.

Když později přišla k němu do bytu, mladík ji podle vyjádření policie vyhodil z okna. Dívka ale pád ze čtrnácti metrů přežila. Kisiov si potom údajně zavolal dva kamarády, kteří mu měli pomoci situaci vyřešit. Zraněná dívka, kterou mladíci znovu zatáhli do bytu, potom zažila škrcení rukama i kabelem od počítače.

Po chvíli podle policie jednoho z mladíků napadlo, že si obuje motorkářské boty a šlápl dívce na krk. Přitom se opíral o stropní podhledy. To trvalo několik minut.

Vraždy na jižní Moravě a Vysočině.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Dívka nakonec zemřela až po dalším šestiminutovém škrcení. „S takovouto brutalitou jsme se ještě nesetkali. Dívka po vyhození z okna a při dalším násilí prokazatelně žila a oni neuvažovali o tom, že by jí poskytli nějakou pomoc, ale pouze řešili to, jakým způsobem ji usmrtí," řekl vysočinský kriminalista Pavel Kubiš. Dodal, že tělo mladíci potom zabalili do prostěradla a odnesli do kontejneru před dům, kde ho zaházeli odpadky.

Kisiov a Zavřel jsou stále ve vazbě a hrozí jim až výjimečný trest. Doležal je stíhaný na svobodě, protože podle policie činu pouze přihlížel. Kamarádům ale údajně pomáhal s úklidem bytu a otvíral dveře, když nesli tělo. Hrozí mu proto až čtyři roky vězení.

Kriminalisté na jihu Moravy a Vysočině řešili za posledních dvacet let stovky vražd. Případ z Jihlavy se zapsal mezi ty nejbrutálnější a pachatelé se postavili vedle jmen jako je Radim Odehnal. Ten před čtyřmi lety brutálně zavraždil dvaatřicetiletého muže a potom opakovaně znásilnil jeho přítelkyni.

Posunutí hranic

Brněnský psycholog Jiří Brančík si myslí, že podobné případy vychází z úpadku hodnot ve společnosti. „Část lidí v dnešní době nemá respekt k základním právům druhých. Hodnoty se obrušují a výsledek je, že i někdo mladý je schopný ublížit druhému. Plno lidí má dnes hranici úplně jinde než dřív," tvrdí Brančík.

Psychoterapeut Aleš Aujezký upozornil na to, že někteří lidé jsou duševně zmrzačení. „Souvisí to s nedostatkem soucitu a morálky. Pokud někoho v návalu vzteku například vyhodím z okna a zjistím, že to přežil, tak mu pak pomůžu. Člověk, který reaguje jako v případu z Jihlavy, je morální mrtvola," konstatoval psychoterapeut Aujezký.

Příběhy tří nejbrutálnějších vraždy na jižní Moravě a tří na Vysočině najdete ve středečním vydání Deníků Rovnost