Rekonstrukce stála dva a půl milionu korun. Jen příprava projektu zabrala restaurátorům téměř rok. Za první místo v hlasování dostal kostel dalších padesát tisíc. „Cena je pro nás dárek, který nám umožní opravit další památky. Chceme poděkovat hlavně lidem, kteří se na varhany složili. I díky nim jsme mohli nástroji vdechnout nový život,“ radoval se představený řádu Minoritů Piotr Pawlik.

Památky lidé letos přihlašovali do 18. února. Vítěze poté vybrali hlasováním prostřednictvím sms zpráv. „S ohledem na počet přihlášených kulturních památek v letošním roce se ukázalo, že koncept hlasování je přežitý. Pro příští rok proto chystáme nové pojetí soutěže,“ řekl krajský radní Tomáš Soukal.

Památky soutěžily ve třech kategoriích. Na prvním místě ve skupině velkých staveb se umístila fara ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku, za ocenění dostala od kraje dvě sta tisíc korun.

Ilustrační foto.
Noc kostelů zavede do kaple na psychiatrii nebo do šaliny se Strachem

Nejlépe opravenou drobnou stavbou kraje mají ve stejném okrese, jsou to boží muka v Horních Kounicích. Stejně jako varhany dostala padesát tisíc.

Soutěž o nejlépe opravenou památku roku uspořádal kraj už po jedenácté. „Úsilí lidí, kteří pečují o kulturní památky, má pro kraj nezměrný význam. Děkuji všem, kteří žijete historií,“ podotkl Soukal.
Ve vile Stiassni pasoval radní také rytíře péče o památky.

Stal se jím garant větrných mlýnů České republiky Jan Doubek. „Být rytíř je skvělý pocit. První mlýn jsem zdědil po otci, od té doby se jim věnuji. Mletí obilí byla jedna z nejstarších technik, kterou lidé potřebovali. Mně k srdci přirostly především větrné mlýny, protože v krajině krásně vynikají,“ popsal nadšenec.

Ve věku 97 let zemřel brněnský malíř Miroslav Netík.
Maloval válku nebo lidské poklesky. V 97 letech zemřel malíř Miroslav Netík