V nádherném krasovém území kolem Rudice nejeden turista zažil pocit, že to či ono místo už někdy viděl, ale nemohl si vzpomenout kde. Nyní už návštěvníci obce nemusí tápat. Pomůže jim nový propagační materiál nazvaný Pohádková Rudice – ráj filmařů. V něm je výčet všech filmů, seriálů a pořadů, které tam během více jak padesáti let vznikly.

Seznam je to opravdu pestrý. „Vznikal zde například seriál Četnické humoresky, pohádky Sněžný drak, a Sedmero krkavců, televizní série Labyrint a mnohé další. Dokonce už na začátku šedesátých let zde režisér František Vláčil natáčel film Ďáblova past," sdělila vedoucí rudického muzea Větrný mlýn Jitka Zouharová.

Snahou místních je, aby návštěvníci obec vnímali jako ještě atraktivnější. „Chtěli jsme turistům nabídnout něco nového. Na natáčení se nás často ptají, protože jim místa připadají povědomá. S nápadem na vytvoření letáčku, kde budou všechny díla pohromadě, s fotkami a hlavně s přehlednou mapkou, přišla herečka Barbora Milotová, která u nás žije," prozradila Zouharová.

Návštěvník v novém materiálu najde třináct malých profilů filmů a seznam dokumentů pořízených v okolí. Podle mapky pak může vyrazit na místa, která má spojená třeba se svým oblíbeným snímkem. Stejná místa lze zhlédnout v rámci 3D projekce promítané v muzeu. „Natáčí se většinou v oblasti Rudického propadání, ale třeba v Labyrintu využili zajímavých exteriérů lomu Seč," dodala Zouharová.

Leták je k dostání právě v rudickém muzeu, ale turisté ho získají třeba i v blanenské informační kanceláři Blanka.

Blanensko a především oblast Moravského krasu je velmi oblíbenou destinací filmařů. „Je to jedno z prvních míst, která vyhledávají, pokud požadují krásné přírodní lokace. Prostředí je tu mimořádně atraktivní a navíc blízko Brna," řekla mluvčí brněnského studia České televize Hana Orošová.

Konkurovat Rudici s počtem natočených filmů v Lysicích sice nemůžou, ale i tam čas od času filmové štáby zavítají. „Naposledy se u nás natáčela před třemi lety pohádka O pokladech. Samozřejmě ani nás neminuly Četnické humoresky. Letos jsme pro jeden čínský velkofilm zapůjčili některé dobové vybavení zámku," uvedla lysická kastelánka Martina Rudolfová.

Dalším častým cílem filmařů bývají například Boskovice a Blansko.

MARTIN DLOUHÝ