Zapojením veřejnosti chtějí organizátoři posílit boj proti kůrovcové kalamitě. „Už tím, že zasadíte třeba jedinou sazeničku, vyjádříte zájem o obnovu lesů,“ vzkázal generální ředitel státního podniku Josef Vojáček.

Ruku k dílu přiloží v sobotu třeba Brňanka Gabriela Jochmanová s rodinou. „Chceme něčím přispět lepší budoucnosti,“ sdělila.

Ilustrační foto.
Boj přírody s přírodou. Kvůli kůrovci smrky v kraji pomalu vymírají

A zapojí se také ekologičtí aktivisté z Rebelie proti vyhynutí. „Domluvili jsme se asi v deseti lidech na společném výjezdu. Sázet stromy je důležité, jsou však potřeba i systémové změny,“ připomněla členka Veronika Fuxová.

Dobrovolníci uklidí i vytěžené plochy a postaví oplocenky, které sazenice ochrání před zvěří.

Akce se spolu s dalšími členy zúčastní i místopředseda Klubu českých turistů v Jihomoravském kraji Zdeněk Cabalka. „Rádi pomůžeme. Poté se ještě s lesníky chceme domluvit na pravidelných brigádách, abychom docílili co nejlepšího výsledku,“ uvedl turista.

Ilustrační foto.
Šrámy na tváři brněnských lesů se rozrostou. Kůrovec způsobuje rekordní kalamitu

Přeje si, aby další generace chodily po stejných lesích jako jejich předchůdci. „Za poslední tři roky vidím obrovskou změnu. Teď už si člověk při procházce ani tak neodpočine, protože je stavem krajiny rozladěný,“ dodal Cabalka.

Radek Pokorný z Ústavu zakládání a pěstění lesů Mendelovy univerzity souhlasí s tím, že jednodenní akce nebude mít tak velký účinek. Podle něj je potřeba sázet pravidelně a dlouhodobě. „Tenhle den je však důležitý především proto, že upozorní na problém, který tu je, a dostane se do povědomí veřejnosti,“ je přesvědčený odborník.

Doplnil, že v současnosti je situace v okolí Brna velmi kritická. Problém mají nejen smrky, ale také borovice. A to i přesto, že jejich kořeny jsou hlouběji. „Takové sucho ani ony nezvládají. Mám obavy i o duby a buky, které jsou oslabeny a může je napadnout bekyně velkohlavá,“ upozornil.

Ilustrační foto.
Kůrovec listnatých lesů. Jmelí likviduje stromy, vědci zkoušejí novou obranu

Kromě lesníků se výsadbě pravidelně věnují právě i odborníci z Mendelovy univerzity. Ti zkoušejí pěstovat nové jižní druhy dřevin, které jsou odolnější.