Dvě skotačící medvíďata lákají návštěvníky do brněnské zoo. „I ve srovnání s úspěšným loňským rokem jsme s návštěvností velmi spokojení. Medvědi kamčatští k nám přitáhli i lidi z větší dálky," řekla mluvčí zahrady Lucie Kapounová.

Z jižních Čech se s rodinou do brněnské zoo chystá třeba Kristýna Hanzlová. „Přijedeme se v srpnu podívat hlavně na medvíďata. Těšíme se i na žirafy," poznamenala.

Nadprůměrný zájem zažívá i brněnská hvězdárna. „Lidé jsou zřejmě zvědaví na naši novou budovu a přes rok neměli čas k nám zajít. Na počasí jsme hodně závislí. Když je horko, jdou návštěvníci raději k vodě, a když je zamračeno, nemůžeme pozorovat oblohu," vyjádřil se vedoucí dramaturgického oddělení hvězdárny Jan Píchala.

Meteorologové po tropickém víkendu předpovídají mírné ochlazení. „V neděli bude od západu postupovat přes naše území zvlněná studená fronta a za ní k nám začne proudit chladnější vzduch od západu. Zpočátku se objeví déšť nebo přeháňky," uvedl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Raději ochlazení

Toto počasí bude vyhovovat vyškovskému dinoparku a zoo. „Deště jsou lepší než vedra, kdy jsou zvířata zalezlá ve stájích a lidé raději zamíří na koupaliště," podotkl ředitel dinoparku Josef Kachlík.

Nejnavštěvovanější památku jihu Moravy, Lednicko-valtický areál přijel obdivovat podobný počet turistů jako loni. „Zavedli jsme letos místo jednoho dva prohlídkové okruhy. Kratší stojí sto korun, což je méně než původní vstupné. Tržby máme podobné jako loni, takže návštěvníků rozhodně neubylo," tvrdí kastelán valtického zámku Michal Tlusták.

Na nezájem si nestěžuje ani Muzeum města Brna. „O vilu Tugendhat je tak velký zájem, že ho téměř nedokážeme uspokojit. I hrad Špilberk je na tom slušně. Zvlášť oživlé kasematy s herci, tento týden jsme úplně vyprodali prohlídky," pochvaloval si ředitel muzea Jan Ciprian.