Úpravy se nevyhnou celé budově, od kanalizace, elektroinstalace, designu, plátna, sedadel až po promítání, které bude díky laserové projekci dokonalejší. Hlavními novinkami mají být především nový malý sál pro filmový klub a dokumenty a výtah, kterým se diváci za vybranými filmy dostanou i na invalidních vozících.

Ředitel drnholeckého Nového vinařství Petr Ptáček.
Vína ze Salonu vín jdou na dračku, pochvalují si vinaři


Návštěvníci vítají především víc komfortu. „Chci hlavně víc prostoru v sedačce a pro nohy,“ svěřila se častá návštěvnice kina Kateřina Helešicová.

Opravy kin
• Břeclav: opravy šaten, záchodů, foyer i baru, 2017
• Hodonín: kompletní modernizace, 62 až 80 milionů, opravy v roce 2020
• Hustopeče: přestavba na multikulturní centrum, 46 milionů, 2018
• Moravský Krumlov: mimo provoz od roku 2012, čekají na dotace
• Znojmo: nová fasáda, 10 milionů, v roce 2015


Právě to má nabídnout upravený hlavní promítací sál, kde se počet sedadel sníží z 311 na 260. „Novou úpravu ocení i lidé s delšíma nohama. Zdola bude diváky hřát nové topení,“ upozornil ředitel.

Na opravu hojně navštěvovaného kina čeká i Sabina Dostálová z nedalekých Hovoran. „Oprava je nutná, staré nepohodlné sedačky a celkový vzhled kina je nevyhovující. Jestli kino opraví, začnu do něj chodit mnohem častěji,“ řekla Dostálová.

O tom, jak nákladné nakonec úpravy budou, rozhodují městští radní. „Rekonstrukce má vyjít od dvaašedesáti až do osmdesáti milionů korun. Ve hře jsou totiž dvě varianty,“ uvedl místostarosta a garant kulturního domu Vítězslav Krabička. Ředitel Řimák odhaduje, že stavební práce začnou v roce 2020.

Velice rádi by se do opravy kinosálu pustili také v Moravském Krumlově na Znojemsku. „Je v havarijním stavu, ale čekáme na dotace a následnou rekonstrukci. Pak se teprve bude rozhodovat o obnově kina. Nyní jezdí naši diváci do Ivančic,“ posteskl si šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Peníze na přestavbu kina v multikulturní centrum se podařilo sehnat v Hustopečích na Břeclavsku, kde už jsou v plném proudu stavební práce. Po dokončení tam lidé uvidí nejen filmy, ale také divadelní představení či koncerty. Komornější akce budou na malé scéně. Dvoupodlažní bezbariérová budova nabídne prostory i pro setkávání dětí, důchodců či besedy.

Žehnání pamětní desky revírníka Karla Jančíka na hájence v Ratíškovicích.
Jančík se vrátil po více než sto padesáti letech na hájenku. Na pamětní desce