Matkám ho už lékaři nabízí. „Zatím jsme netestovali mnoho klientek, ale už jsme vyšetřili několik stovek vzorků. Zájem je velký a předpokládáme jej i do budoucna. Především u narůstajícího počtu nastávajících matek starších pětatřiceti let, u nichž se riziko Downova syndromu u dítěte zvyšuje," komentoval vedoucí výzkumné laboratoře Ceitecu Boris Tichý.

Lidé mají dvě sady chromozomů a v případě Downova syndromu jedna kopie určitého chromozomu přebývá. Těhotné ženy obvykle podstupují odběr a vyšetření plodové vody kolem šestnáctého týdne těhotenství, je tak i poměrně nebezpečný pro dítě.

Pro nový test Ceitecu stačí odběr z krve, a to už v osmém týdnu těhotenství. „Lékaři při něm nezasahují do tekutiny, ve které plod plave. Ačkoli je nyní při běžném odběru riziko ohrožení dítěte malé, při odběrech z krve se nastávající matky nemusí obávat vůbec," podotkl Tichý.

Downův syndrom• Vyskytuje se u 1 narozeného dítěte ze 700800.
• Tito lidé trpí tělesnými vadami, jejich duševní vývoj je zpomalený, mají vyšší pravděpodobnost výskytu některých nemocí.
• Je to geneticky podmíněné onemocnění.

To je přínos pro ženy, které na standardní testy nemají odvahu nebo jsou u nich genetické předpoklady pro vznik syndromu vyšší. „Navíc čekat do poloviny těhotenství na výsledky z odběru plodové vody je pro matku psychicky velmi náročné. Vnímám to jako pokrok. Stejně jako i další podobné testy nemusí být ale ani tento stoprocentně spolehlivý," zhodnotila Lenka Mikuláštíková z brněnského spolku Úsměvy, který se zabývá pomocí lidem s Downovým syndromem. Setkala se už třeba několikrát se situací, kdy test dopadl dobře, ale dítě se přesto narodilo nemocné.

Mikuláštíková zná také z Brna případy, kdy dopadl špatně odběr plodové vody, ale dítě syndrom nemělo. O to těžší je pak rozhodování o ponechání dítěte.

Nový test Ceitecu ženám dodá přesnější výsledek. „Navíc když se žena rozhodne, že se dítě nenarodí, je lepší těhotenství přerušit co nejdřív," doplnila Mikuláštíková. To je možné v České republice pouze do dvanáctého týdne, poté už jen po rozhodnutí lékařů. Nyní spolek Úsměvy spolupracuje s přibližně pětatřiceti rodinami, které podobné problémy řeší a jejich počet neustále narůstá.

Test zatím neplatí pojišťovny a stojí dvanáct a půl tisíce korun. Podobně se ženy testují také na dalších pracovištích. Často ale vzorky odesílají do zahraničí, protože nemají potřebnou výbavu, a tím se prodlužuje i čekací doba na výsledek. Navíc se zatím dělají až v pozdějším stadiu těhotenství a jsou dražší než v Ceitecu. V desátém týdnu stojí okolo patnácti tisíc korun.

Podle informací z brněnské Masarykovy univerzity je výhoda nového testu v jeho rychlém uvedení do praxe. „O to u vědeckých poznatků dlouhodobě usilujeme, abychom objevy obohatili o kontakt s pa-cientem a jeho zpětnou vazbu. Zkušenosti potom aplikujeme v dalším výzkumu," informovala Ema Wiesnerová z tiskového odboru brněnské Masarykovy univerzity.