Hlavním přínosem moderních technologií má být to, že důchodci si své zdraví zlepší i bez osobního kontaktu s lékařem. „Ten je pro spoustu starších lidí hlavně na venkově málo dostupný,“ vysvětluje Elavsky.

Jednou z možností je využití fitness náramku propojeného s chytrým telefonem. Právě ten Elavsky se svým týmem testovala na skupině důchodců. „Náramek snímá tělesnou aktivitu, počet kroků a tepovou frekvenci. Okamžitě z toho vypočítá data pro odhad kvality spánku, sedavosti a počtu aktivních minut,“ popisuje. To, že lidé ihned vidí výsledky, je motivuje k vyšší aktivitě.

Ilustrační foto.
Jídelny mizí. Choďte do škol, radí. Běhat s ešusem je nedůstojné, tvrdí důchodci

Výzkumný tým zjistil, že čeští důchodci k využívání moderních technologií nejsou dostatečně připraveni. „Jsou pod průměrem. Je potřeba to zlepšit. Pomoci jim můžou především mladší rodinní příslušníci nebo pečovatelé, kteří důchodci vše vysvětlí a nabídnou pomoc,“ říká.

Podle průzkumu mnoho důchodců vnímá jako překážku v používání technologií především to, že se vyvíjí příliš rychle a nedokáží s ní držet krok. Další překážkou je strach z chyby, když někde špatně kliknou.

Sedmnáctiletý mladík napadl a okradl v noci na úterý důchodkyni poblíž podchodu na brněnské Staré Osadě. Osmdesátiletou ženu povalil na zem a utekl i s její nákupní taškou.
Přepadl osmdesátiletou ženu s berlí. Tašku držela pevně, skončila na zemi

Vědkyně si přeje, aby podobné digitální přístroje, jako fitness náramek, běžně využívali také v ordinacích praktických lékařů. Digitalizace zdravotnictví je však podle ní v České republice pomalejší než v ostatních státech. „Kromě systémové změny je potřeba české praktické lékaře především vzdělávat v možných výhodách těchto technologií. Musíme se také zamyslet nad tím, jak lékaře efektivně motivovat,“ nastiňuje.