Podle vysočinského radního pro oblast sociálních věcí Petra Krčála je potřeba v kraji nastavit strukturu sociálních služeb pro staré lidi. „Tato síť podpoří co nejdelší setrvání důchodce v domácím prostředí a pomůže rodině v tom, aby domácí péči o staršího příbuzného úspěšně zvládla," uvedl Krčál.

Zároveň poznamenal, že nápor žádostí v jednotlivých domovech dokážou postupně zvládat. I tak se ale snaží důchodce udržet co nejdéle v jejich rodinách. „V této oblasti totiž přestala rodina úplně plnit svoji funkci. A to není dobrá perspektiva," zdůraznil radní.

Kraj také chystá pro důchodce programy, díky kterým mohou aktivně trávit čas. V Havlíčkově Brodě například založili Univerzitu třetího věku. V areálu nemocnice domova důchodců funguje od září. Pořádá ji Vysoká škola polytechnická v Jihlavě s odborem sociálních věcí krajského úřadu. „S počtem přihlášených jsme spokojeni. Nečekali jsme extrémní účast, protože v Brodě funguje podobný vzdělávací projekt. Pořádá ho krajská knihovna už několik let," konstatovala Táňa Křížová z krajského úřadu.

Pro zvětšení klikněte.

Stěžejním tématem je zdravý životní styl. Lidé se o něm dozvídají formou přednášek, seminářů a cvičení. Vedou je učitelé z vysoké školy a odborníci z praxe.

Žádostí přibývá

I jižní Moravu trápí to, že důchodců stále přibývá. „Letos máme přibližně desetiprocentní nárůst přihlášek, které žádají péči pro lidi s demencí. Zájemci u nás čekají přibližně půl druhého roku," uvedla Ivana Kyjovská, která řídí Domov pro seniory ve Strážnici na Hodonínsku.

Podle devětašedesátileté Ludmily Herkové z Hodonína jsou na tom špatně hlavně lidé, kteří nemají děti, a proto se o ně ve stáří nemůže nikdo z blízkých postarat. „Podobná zařízení jsou pro ně jedinou možností. Na některých místech je to docela drahé, ale zase tam pro lidi nabízejí spousty služeb. Já o domově důchodců zatím nepřemýšlím. Možná někdy v budoucnu," řekla.

V Břeclavi fungují čtyři so-ciální služby pro důchodce. „V domově se zvláštním režimem pro seniory, kteří trpí různými druhy demencí nebo Alzheimerovou chorobou, máme 110 lůžek. Ta jsou plně obsazena a evidujeme asi padesát žádostí o místo. Stejně jich je i v domově pro seniory s kapacitou 108 lůžek," uvedl ředitel břeclavského domova seniorů Jaroslav Válka.

Další službou je denní sta-cionář, s tou tento měsíc Břeclavští teprve začínají. „Funguje podobně jako školka, ráno klienty vyzvedneme, večer je přivezeme nebo si to zajistí klient sám. Nabízíme osm míst, obsazená jsou zatím dvě. Ale je to pochopitelné, teprve začínáme," podotkl Válka.

Domov pro seniory ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku má kapacitu dvacet míst a aktuálně se stará o osmnáct lidí. „Žádosti tady leží, ale pacienty měníme jen v případě, když někdo zemře. A pokud se jedná o diagnózy, které potřebují třeba větší dohled nebo zvláštní režim, tak je odmítáme. Rádi bychom pomohli, ale nejsme na to dostatečně vybavení," vysvětlila tamní zdravotní sestra Blanka Osičková.

Jižní Moravě místa v domovech důchodců chybí. Náměstek hejtmana Roman Celý říká:

Máme 5,5 tisíce míst. Stavíme další

Jižní Morava - Krajské domovy důchodců nabízejí na jižní Moravě přes pět a půl tisíce lůžek. „Brzy k nim přibude stovka dalších," říká krajský náměstek pro rodinnou politiku Roman Celý.
Kolik míst v krajských domovech přibližně chybí?
Přesné počty žadatelů o umístění plně nevystihují aktuální poptávku, protože lidé si podávají žádosti do několika domovů současně. A navíc s několikaletým předstihem, často ani nechtějí nastoupit, když se uvolní místo. Poslední dobou ubývá zájemců o místa v domovech pro seniory, a naopak přibývá žadatelů o domovy se zvláštním režimem.
Vzniknou v příštím roce nějaká nová místa v těchto zařízeních?
Loni jsme dělali přístavbu v domově se zvláštním režimem v Zastávce u Brna a v Blansku. Koncem roku otevřeme přístavbu Centra sociálních služeb v Kyjově. Příští rok začneme stavět nový domov v Újezdě u Brna. Nabídne sto lůžek, mimo jiné i pro lidi se zvláštním režimem. V Brně pak plánujeme další takový domov s jedenácti lůžky.
Mají domovy volnou ruku v rozhodování, jakého klienta přijmou?
Musí dodržovat zákon o sociálních službách. Tam je základní podmínkou snížená soběstačnost klienta a závislost na péči druhých. Tyto parametry určují výši příspěvku na péči, který člověk dostane. Přednost mají lidé s vyšším stupněm závislosti na péči, kteří již nezvládají život doma za pomoci rodiny ani terénních sociálních služeb.
Je velký rozdíl v ceně, úrovni služeb a čekací době mezi domovy důchodců ve velkém městě a v malých obcích?
Každá registrovaná sociální služba musí splňovat podmínky dané zákonem. Cenu za pobyt stanovuje vyhláška, která určuje maximální výši. Liší se ale doplňkové služby, které zařízení nabízí nad rámec zákonných povinností.
Jak krajský úřad reaguje na to, že populace stárne a důchodců přibývá?
Péče o staré lidi je naše dlouhodobá priorita. Podporujeme hlavně služby, které umožňují život starších lidí v domácím prostředí. Samozřejmě se také snažíme zlepšit dostupnost domovů pro nejpotřebnější a zároveň zkvalitnit jejich služby.
Snažíte se s péčí o důchodce pomáhat i jinak?
V šestnácti zařízeních například školíme personál pro práci s lidmi postiženými demencí. A musím připomenout také seniorpasy, které starším lidem nabízejí různé slevy a jiné výhody.

Život v Předklášteří? Kuželky i psi

Předklášteří - Louka, les a kopce. Na dvoře dva psi, záhon s květinami i zeleninou. A ticho. Domov pro seniory Předklášteří je místo, kde důchodci na Brněnsku najdou klid. Ale kde si zároveň mohou zahrát turnaj v kuželkách.

Několikapatrová zrekonstruovaná budova působí sympaticky, stejně jako její obyvatelé. „Jsem tu dvanáct let a nemůžu si stěžovat. Moc se mi tu líbí a za celou dobu jsem neměla s nikým problém," hodnotí domov jeho devadesátiletá obyvatelka Ludmila Vyskočilová.

Její pokoj je menší, ale útulný, má i terasu s výhledem. Na stěnách visí fotky dětí, vnoučat i pravnoučat. „Děti za mnou často chodí, stále je tu co dělat. Vyšívám, peču, modeluji. Nedávno jsme byli na soutěži v kuželkách a vyhráli jsme druhou cenu," říká čiperná devadesátiletá žena.

Každé poschodí domova má místnost, kde důchodci tráví volný čas. Mohou se scházet i v knihovně a zimní zahradě nebo zajít do meditační místnosti. Několikrát týdně mají na programu rehabilitace a chodí za nimi i doktor. „Pomáhám svému sousedovi na vozíku. Když něco potřebuje, zaklepe mi jen na stěnu. Dneska mě budil už v pět ráno a já za ním musela jen v košilce," říká s úsměvem Vyskočilová. V rukou má jehlice s rozpletenou ponožkou. „Dělám je pro svých sedm pravnoučat," vysvětluje.

Psi, kočky i králíci

Kromě důchodců žije v domově i několik zvířat. Dvě feny, králíci, rybičky a kočky. „Lidé u nás pěstují květiny a zeleninu, pečou cukroví nebo pomáhají s vařením. Často dělají ruční práce, hrají domino nebo kuželky. Ty jsou tak oblíbené, že je ředitel koupil, abychom je tu měli pořád," informuje sociální pracovnice Milena Rémanová.

Obyvatelé domova často chodí i na výlety. Jednou ročně si někam společně vyjedou autobusem, například do zoo. Častěji ale chodí na výstavy v okolí nebo do cukrárny. „Slavili jsme tu i diamantovou svatbu, přichystali nám moc pěknou oslavu, protože něco takového tu ještě nezažili," vypráví další obyvatelka domova Věra Kolíbalová. Ona a její muž jsou jediní manželé v domově. Žijí tam skoro pět let. „Nemám čas se tu nudit," potvrzuje Karel Kolíbal.

Ticho v domě i okolí je uklidňující. A přestože je zahrada kvůli sychravému počasí prázdná, nabízí krásný výhled na okolní kopce.

Vyskočilové se prostředí domova moc líbí, pochvaluje si i péči. „Všechny sestry jsou ochotné a obětavé. Chodí za mnou i náš pan ředitel, snaží se nás všechny pochopit," oceňuje důchodkyně.

IVANA PARÍZKOVÁ