Elektrárna přitom zajišťuje dodávky tepla pro devadesát procent Hodonína a také sousední Holíč. Jednání s ČEZ Teplárenskou má za sebou i hodonínská Městská bytová správa, která pečuje o byty. „Desátého října nám garantovali, že se elektrárna zavírat nebude," ujistila jednatelka bytovky Jana Bimková.

Podle mluvčího pro obnovitelné zdroje skupiny ČEZ Martina Schreiera pro všechny klasické elektrárny v Česku platí, že i při nejoptimističtější variantě dalšího vývoje ztratí pravděpodobně uhelné elektrárenství v závislosti na dostupnosti českého hnědého uhlí po roce 2035 svůj význam. „Proces urychluje také vliv dlouhodobého vývoje v evropské energetice, kdy výstavby subvencovaných obnovitelných zdrojů, pokřivený trh s emisními povolenkami a další faktory tlačí na pokles cen elektřiny. Nákladově náročnější formy výroby elektřiny, mezi něž patří mimo jiné uhelné elektrárny, se tak dostávají na hranici rentability," uvedl Schreier.

V Hodoníně se udělaly základní kroky v útlumu uhelných bloků už v devadesátých letech, kdy se odstavily dva z původních čtyř bloků. „Zbylé dva byly naopak zařazené do programu modernizace a výstavby fluidních kotlů a v současnosti disponují instalovaným výkonem 105 megawatt. Od konce roku 2009 je jeden z bloků určený výhradně ke spalování čisté biomasy," vysvětlil mluvčí.

To úzce souviselo s ukončením těžby lignitových dolů. Pro druhý blok v Hodoníně se uhlí dováží až ze severočeského regionu. „To zvyšuje náklady a snižuje efektivitu výroby elektřiny a tepla. Pro každou z klasických elektráren hledáme řešení jejího provozu ve vazbě na konkrétní podmínky v lokalitě i širším regionu. Jakékoli potřeby a úpravy technologie musíme řešit vždy s předstihem," sdělil Schreier.