Šnek chutná po houbách. Kuchaři k němu v Lužánkách přidali omáčku a list salátu, vznikl tak netradiční burger, na kterém si pochutnávaly desítky lidí. „Jsem tu poprvé, přišla jsem vyzkoušet něco nového. Bála jsem se, jestli můj žaludek snese jiné chutě. Překvapilo mě ale, jak dobrá jídla byla. Maso ze šneka mi chutnalo nejvíc. Bylo vláčné a připomínalo houby, bylo to zajímavé. Organizátoři odvedli skvělou práci, bylo narváno,“ řekla Hana Hrdličková z Brna.

Gurmáni nepřišli do brněnského parku jen ochutnávat. Spoustu z nich zajímalo, jak exotická jídla vznikají, nebo proč v některých zemích lidé jedí pro nás nepochopitelné pokrmy. To mohli návštěvníci zjistit na přednáškách. Jednu z nich vedl i kuchař Milan Václavík. „Chutě se ve světě různě liší. Muslimové nejí třeba vepřové maso, hinduisté by nikdy neochutnali krávu, protože je pro ně posvátná. A my se cpeme hovězími steaky a jitrnicemi. Koukáme přitom přes prsty na Asiaty, kteří vaří hady nebo psy. Měli bychom si uvědomit, že vždycky záleží na kultuře daného místa. Je v podstatě úplně jedno, co jíte. Záleží na tom, na co jste od malička zvyklí,“ vysvětloval kuchař.

Požár bytu v Kuřimi.
V Kuřimi se lidé skládají na podporu muži, kterému vyhořel byt

Milovníci asijské kuchyně při přednášce kroutili hlavami. Ne každý z nich totiž věděl, jak se vyrábí například typická rybí omáčka, kterou jako základ do svých jídel používají kuchaři ve Vietnamu, Japonsku a dalších zemích. „Když cestovatel popsal její výrobu, zarazil jsem se. Až dodnes jsem měl rybí omáčku rád, teď mě ale chuť na asijská jídla přešla. Nejlepší omáčku totiž připravují na jednom malém ostrově ze živých ryb. Ty hodí do kádě, zaživa je zasolí a nechají rok hnít. Pak stočí vzniklou tekutinu do lahví a prodávají ji po celém světě. Asi mě to neodradí od mé oblíbené vietnamské kuchyně, budu se ale omáčce z hnijících ryb snažit vyhnout,“ konstatoval Pavel Fořt.

Pořadatel festivalu Pavel Pichler si letos pochvaloval účast návštěvníků i počasí. Přiznal ale, že podcenil prostor střediska volného času. „Dostali jsme sem větší počet lidí, než je kapacita areálu, což jsme si uvědomili ve chvíli, kdy se návštěvníci dopoledne málem ušlapali. Bylo tu téměř patnáct set lidí. Největší zájem měli o speciality, které jsme na festivalu představili poprvé. Hadí a krokodýlí maso šlo na dračku,“ shrnul a dodal že se na extrémní pochoutky mohou lidé těšit i příští rok.

Ninja Factor Brno 2018 u pavilonu P na brněnském výstavišti.
Souboj silných: V Brně překonávalo překážky Ninja Factoru víc než tři sta lidí