VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Extrémní jídlo přilákalo v Brně téměř 1500 lidí. Dávali si šneky, hady či cvrčky

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už potřetí si návštěvníci brněnského parku Lužánky pochutnávali na extrémních jídlech. V sobotu se u stánků na Extrem food festivalu tlačilo téměř patnáct set lidí. Kromě smažených cvrčků tentokrát ochutnali i šnečí burger nebo hadí maso.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Extreme food festival Brno 2018 v brněnských Lužánkách.Foto: Deník / Attila Racek

Šnek chutná po houbách. Kuchaři k němu v Lužánkách přidali omáčku a list salátu, vznikl tak netradiční burger, na kterém si pochutnávaly desítky lidí. „Jsem tu poprvé, přišla jsem vyzkoušet něco nového. Bála jsem se, jestli můj žaludek snese jiné chutě. Překvapilo mě ale, jak dobrá jídla byla. Maso ze šneka mi chutnalo nejvíc. Bylo vláčné a připomínalo houby, bylo to zajímavé. Organizátoři odvedli skvělou práci, bylo narváno,“ řekla Hana Hrdličková z Brna.

Gurmáni nepřišli do brněnského parku jen ochutnávat. Spoustu z nich zajímalo, jak exotická jídla vznikají, nebo proč v některých zemích lidé jedí pro nás nepochopitelné pokrmy. To mohli návštěvníci zjistit na přednáškách. Jednu z nich vedl i kuchař Milan Václavík. „Chutě se ve světě různě liší. Muslimové nejí třeba vepřové maso, hinduisté by nikdy neochutnali krávu, protože je pro ně posvátná. A my se cpeme hovězími steaky a jitrnicemi. Koukáme přitom přes prsty na Asiaty, kteří vaří hady nebo psy. Měli bychom si uvědomit, že vždycky záleží na kultuře daného místa. Je v podstatě úplně jedno, co jíte. Záleží na tom, na co jste od malička zvyklí,“ vysvětloval kuchař.

Milovníci asijské kuchyně při přednášce kroutili hlavami. Ne každý z nich totiž věděl, jak se vyrábí například typická rybí omáčka, kterou jako základ do svých jídel používají kuchaři ve Vietnamu, Japonsku a dalších zemích. „Když cestovatel popsal její výrobu, zarazil jsem se. Až dodnes jsem měl rybí omáčku rád, teď mě ale chuť na asijská jídla přešla. Nejlepší omáčku totiž připravují na jednom malém ostrově ze živých ryb. Ty hodí do kádě, zaživa je zasolí a nechají rok hnít. Pak stočí vzniklou tekutinu do lahví a prodávají ji po celém světě. Asi mě to neodradí od mé oblíbené vietnamské kuchyně, budu se ale omáčce z hnijících ryb snažit vyhnout,“ konstatoval Pavel Fořt.

Pořadatel festivalu Pavel Pichler si letos pochvaloval účast návštěvníků i počasí. Přiznal ale, že podcenil prostor střediska volného času. „Dostali jsme sem větší počet lidí, než je kapacita areálu, což jsme si uvědomili ve chvíli, kdy se návštěvníci dopoledne málem ušlapali. Bylo tu téměř patnáct set lidí. Největší zájem měli o speciality, které jsme na festivalu představili poprvé. Hadí a krokodýlí maso šlo na dračku,“ shrnul a dodal že se na extrémní pochoutky mohou lidé těšit i příští rok.

Autor: Jolana Halalová

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ EXPEDICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 10.8.2018 - řízení svěřeného nákladního či dodávkového vozidla (skupina B, C, E), převzetí a kontrola zboží z expedice k závozu/rozvozu dle denní trasy, expedice zboží zákazníkům, svoz obalů, výpomoc ve skladech expedice, zástup ve skladech. Min. vyučen, praxe na obdobné pozici min. 3 roky, ŘP sk. B, C, E, profesní průkaz, základní znalost expediční a fakturační dokumentace, příjmové dokumentace, skladové logistiky, základní znalost skladového hospodářství v potravinářském průmyslu, orientace v logistice dopravy. KONTAKT: Gergičová Hana Mgr., tel.: 731 691 090, e-mail: kariera@frujo.cz, Místo výkonu práce: Tvrdonice. Pracoviště: Frujo, a.s., 691 53 Tvrdonice. Informace: Hana Gergičová, +420 731 691 090,e-mail:kariera@frujo.cz.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 13 500 Kč

Pomocní kuchaři POMOCNÝ KUCHAŘ - KUCHAŘKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: 15.8/21.2.2018 - spolupráce při vaření hotových jídel a minutek, a jejich následný výdej. I základní vzdělání, praxe v závodním stravování výhodou, i absolventi. KONTAKT: Benčová Lenka, tel.: 606 071 836, e-mail: gumotex.518@aramark.cz, Místo výkonu práce: Mikulov. Pracoviště: Aramark, s.r.o. - prov. kabeltechnik, Nádražní, č.p. 667, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Lenka Benčová, +420 606 071 836.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 92 Kč

Obsluha strojů na výrobu stavebních hmot STROJNÍK VÝROBY STAVEBNÍCH HMOT. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 92 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 14.8.2018 - lisování, glazování, nakládka a třídění keramických výrobků. I ZŠ (vyučení v keramickém oboru není podmínkou), vhodné i pro absolventy. Prac. doba 6.10 - 14.10 hod. KONTAKT: Bělehrádková Jarmila, tel.: 519 309 524, e-mail: belehradkova@pkz-keramika.cz, Místo výkonu práce: Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Pkz keramika poštorná, a.s., Nádražní, č.p. 1167, 691 41 Břeclav 4. Informace: Jarmila Bělehrádková, +420 519 309 524.

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 25 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách VEDOUCÍ PRACVONÍCI V MALOOBCHODĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 8.8.2018/ nejméně vyučen, Zástupce vedoucí prodejny., Zkušenosti v obchodě výhodou. Potravinářský průkaz.. Pracoviště: Penny market s.r.o. - prodejna hustopeče, Brněnská, č.p. 377, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Zdeňka Daďová, +420 702 208 669.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Už ani v hradu se nezchladí. Ve vedrech navštěvuje památky nebo zoo méně turistů

Historická bitva u brněnského hradu Špilberk.
38

Obléhání Brna švédským vojskem: markytánky bránily divákům v připletení do bitvy

Brněnskou zoo zahalil smutek. Lední medvěd Umca uhynul, měl problémy se zuby

Brno /VIDEO/ – Nejen s Noirou se musí nadobro rozloučit milovníci ledních medvědů v brněnské zoologické zahradě. V sobotu uhynul její otec, lední medvěd Umca.

Yoyerka uspěla proti silné asijské konkurenci. Patří do nejlepší desítky světa

Břeclav – Triky s yoyem předváděla před bouřlivým publikem. Zakrátko devatenáctiletá Veronika Kamenská z Břeclavi před pár dny soutěžila na mistrovství světa v čínské Šanghaji.

Rousínov prohrál i s druhým nováčkem. Krumvíř rozhodl gólem v poslední minutě

Rousínov - Ani s druhým nováčkem v rozehraném novém ročníku krajského přeboru fotbalisté Tatranu Rousínov neuspěli. Tentokrát to ale bylo horší. Zatímco z brněnské Lesné se body asi moc vozit nebudou, Tatran tam se Startem prohrál 0:4 , tak na domácím trávníku je porážka 1:2 s Krumvířem velmi bolestivá.

Látkové sáčky na pečivo, knihy. Most zabral nejnavštěvovanější břeclavský blešák

Břeclav – Oblečení, knihy, hračky či jiné doplňky mohli zakoupit návštěvníci pátečního blešího trhu na bývalém cukrovarském mostě v Břeclavi. Stánky zabraly celou délku mostu. „Přihlásilo se dvaadvacet prodejců. Je to jeden z nejnavštěvovanějších břeclavských blešáků,“ přiblížil akci organizátor Petr Vlasák.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT