Chráněného dravce našli farmáři při projíždění okolním terénem. „Orel nebyl schopen letu, a tak jsme bezodkladně začali hledat pomoc. Nejprve poskakoval po krajnici, ale pak se rozhodl vyhledat útočiště pod naším terénním autem,“ sdělili pracovníci farmy v příspěvku na své facebookové stránce.

Zdroj: Se souhlasem Horňácké farmy

Podle pokynů odborníka ze záchranné stanice v nedalekých Buchlovicích poté muži orla odchytili a později jej záchranáři předali. „Identifikoval v ptákovi mladou samici orla královského, která je velmi vzácným druhem hnízdícím právě u nás v Bílých Karpatech. Samice měla na zádech připevněnou i vysílačku,“ popsali událost na sociální síti.

Hned po několika měsících se mohou ornitologové z jihu Moravy těšit z úspěchů. Díky pastvě skotu se do ptačího parku sletěly husy, k vidění byl také vzácný brouk.
Hejna hus i vzácní brouci. Ptačí park Kosteliska u Dubňan hlásí úspěch

Jak informoval deník Blesk, záchranář si orlí samici převzal, zmínil však, že má relativně malou naději na záchranu. Orla totiž někdo záměrně otrávil nervovým jedem. „Tyto jedy zde v Bílých Karpatech někdo úmyslně rozmisťuje, většinou jimi napustí kousky masa, aby se těchto velkých dravců zbavil, a tato mladá orlice není tedy první obětí zrůdného chování člověka,“ stěžovali si farmáři.