S čím máte v obci kvůli Velké ceně největší problémy?

Mám obavy z možného požáru, protože lidé v kempech často grilují a rozdělávají oheň. Jinak jsou místní s celým automotodromem natolik sžití, že vůbec žádné problémy ani stížnosti nemáme. Na období Velké ceny máme vyhláškou povolenou výjimku ohledně nočního klidu. Neplatí od deseti hodin, ale až od dvou ráno.

Tisková konference před Grand Prix 2017 v Brně - Karel Abraham.
Lákadlo motoristické Velké ceny? Čeští jezdci obsadí všechny kubatury

Co obci Velká cena přináší?

Především život. Je to sice jeden víkend, ale autodrom funguje celoročně. Pořád je tu živo. Jezdí sem závodní týmy a trénují tu. Mimo to taky přivýdělek do obecního rozpočtu.

V čem přivýdělek spočívá?

Okruh je částečně v katastru Ostrovačic, takže daň z nemovitosti. Poté poplatek ze vstupného, výdělek na parkovišti a pronájem plochy, kde je tržiště pro návštěvníky. Máme i vyšší tržby v místním obchodě.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Bere podle vás závodní akce něco obci?

Dnes už nic. V prvopočátcích, když se rozhodovalo o místě výstavby areálu, lidi protestovali. Dělníci kvůli ní museli vykácet čtyři sta hektarů lesa, který držel prameny vody. Ty se pustily a byl problém s vodou ve studních. Dnes už si lidé u nás ale zvykli, s automotodromem spolupracujeme bez problému.

Grand Prix v Brně: ve stínu teroristické hrozby a s 2000 policisty na místě

Brno – Kolem 200 tisíc návštěvníků může podle pořadatelů navštívit víkendovou Velkou cenu silničních motocyklů na brněnském automotodromu. Policie kvůli vyhlášenému prvnímu stupni teroristické hrozby připravila značná bezpečnostní opatření.

Motocyklová Velká cena České republiky na brněnském Masarykově okruhu. Ilustrační foto.
Ceny lístků na motorky? Brno patří mezi levnější, draho je v Itálii

Celkem se od pátku do neděle u závodiště a v kempech prostřídají policisté na 2000 směn. „Budeme provádět důsledné kontroly při vstupu do areálu, včetně prohlídky zavazadel návštěvníků. Tribuny a další místa prověří pyrotechnici. Při odjezdu návštěvníků po závodech budou hlídky kontrolovat motorky, možné jsou také dechové zkoušky,“ popsal některá z opatření jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. Pro snazší pohyb policisté nasadí do terénu také čtyřkolky a jezdce na koních.

Posílit své hlídky plánují i strážníci. Ve službě jich bude o dvě stě více než v jiných dnech. „Nejvíce hlídek bude kolem okruhu a v Bystrci a Žebětíně. Při minulých ročnících závodů stoupal počet hlášení rušení nočního klidu, v centru města jsme pak měli problém s pospávajícími opilci a řidiči, kteří se snažili najíždět do pěších zón,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. „Loni museli strážníci několikrát mírnit sváry a zabývali se i potyčkou, při které dvaadvacetiletý muž z Bystrce utrpěl krvácející zranění na hlavě. Zezadu ho napadla skupina neznámých lidí,“ doplnil ředitel strážníků Luboš Oprchal.

O dopravu návštěvníků závodů se bude starat až sedmdesát autobusů dopravního podniku. „Bude to maximální počet, který nasadíme především ve špičce před a po nedělním závodě. Jezdit budou jako obvykle dvě linky autobusů, 400 a X. Intervaly budeme měnit podle poptávky, nejkratší bude jen jedna minuta,“ popsal opatření provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl. Doprava na obou linkách bude zdarma. Linka 400 bude jezdit na okruh z Mendlova náměstí, linka X zajistí dopravu kolem okruhu a mezi parkovišti a kempy.

Motocyklová Velká cena České republiky na brněnském Masarykově okruhu. Ilustrační foto.
Ceny lístků na motorky? Brno patří mezi levnější, draho je v Itálii

LENKA JEBÁČKOVÁ
MICHAL RAPCO