AUDIT LETIŠTĚ. Po pochybnostech o výhodnosti pronájmu brněnského letiště soukromé firmě na padesát let se letos v létě rozhodl Hašek podrobit smlouvy nezávislé kontrole. „Má vyjasnit, jaké je současné postavení kraje a zda ho lze do budoucna zlepšit," vysvětlil tehdy Hašek. Zveřejnění závěrů ale dlouho oddaloval.

Podle odborníků oslovených Deníkem Rovnost je audit podezřelý. „Je v něm dost informací pro trestní oznámení. Smlouvy jsou pro kraj očividně nevýhodné," uvedl specialista na forenzní audity, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho ale zná.

DOKTORSKÁ STUDIA. Titul JUDr. získal Hašek za studia na soukromé Vysoké škole Sládkovičovo na Slovensku. Nikdy ale nezveřejnil celou rigorózní práci, i když tvrdil, že je v naprostém pořádku. „Obrátím se na renomované právnické fakulty v České republice se žádostí o posouzení své práce. S výsledkem seznámím voliče i média," sliboval v roce 2011.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

LÁNSKÝ PUČ. Po volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 odjel Hašek s několika spolustraníky za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. Plánovaný pokus sesadit předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jim ale překazila přítomnost České televize. Hašek později schůzku přiznal, složil poslanecký mandát a stáhl se na jižní Moravu. „Samozřejmě by bylo lepší neříct nic. Proto říkám, že jsem udělal chyby a zaplatil za ně," hodnotil svůj případ na konci roku 2013.

NEEXISTUJÍCÍ MLUVČÍ. Roky za Haška komunikovala s médii Lucie Proutníková. Až v poslední době vyšlo najevo, že neexistovala a za jejím jménem se měla skrývat lobbistka Jana Mrencová. Její působení na krajském úřadě potvrdila bývalá Haškova oficiální mluvčí Denisa Kapitančiková. Hašek případ označil za předvolební boj. „Denisa Kapitančiková pracuje jako mluvčí radnice Brno-střed, kde vládne ANO s Žít Brno," hájil se.

STÁVKA ZÁCHRANÁŘŮ. Hejtman Hašek roky podporoval integrovaný záchranný systém v kraji. Přestříhával pásky u nově otevíraných základen, předával do provozu nová auta. Letos v létě se ale začali bouřit záchranáři a kvůli špatným pracovním podmínkám odcházeli.

Hašek do organizace poslal kontrolu. „Garantujeme, že záchranka dál standardně funguje a je připravená zachraňovat životy," zaručil se. Výsledky kontroly dosud nejsou známé.

Přes všechny tyto případy s Haškem v krajské vládě zůstávali lidovci. „Koaliční partner pokaždé nese spoluodpovědnost. Vždy vzniká tlak, když jedna ze stran udělá chybu. Zvláště v předvolební době," připustil lídr lidovců Roman Celý.

Předseda sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka nechce budoucnost svého stranického kolegy komentovat. „V Jihomoravském kraji se jedná. Michal Hašek se schůzek účastní. Cílem je být součástí koalice, ale nechci do toho zasahovat z centra. Signál voličů byl podle mého názoru jasný," sdělil Sobotka.

BÝVALÝ BRNĚNSKÝ PRIMÁTOR ROMAN ONDERKA VYSVĚTLUJE VOLEBNÍ NEÚSPĚCH SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE VE VOLBÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI:

Hejtman čelil silným útokům hnutí ANO a Jančury

Roman Onderka.Zdroj: Archiv

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Od zveřejnění výsledků voleb uplynulo jen pár dnů. V krajském zastupitelstvu nově usedne devět stran. Největší ztráty zaznamenala ČSSD pod vedením Michala Haška. „Čelil silným útokům, ať už ve formě plakátů Radima Jančury (majitel Student Agency a odpůrce Michala Haška rozmístil po kraji billboardy s jeho fotografií a textem „Kdo lže, ten krade. České přísloví", pozn. red.), nebo prohlášení hnutí ANO, že s ním po volbách nebude spolupracovat," říká o výsledcích bývalý brněnský primátor a Haškův spolustraník Roman Onderka.

Co říkáte na výsledek sociální demokracie na jihu Moravy?
Je to zklamání. Na druhou stranu mě ale překvapilo, že se do zastupitelstva dostaly například Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury nebo Žít Brno. Kvůli tomu zasedne v zastupitelstvu hodně stran. K volbám ale také přišlo méně voličů než před čtyřmi lety.

Nastaly v předvolební době nějaké zlomové momenty, kdy se voliči rozhodovali, zda se přiklonit k sociální demokracii, nebo ne?
Ne. Tlak byl ale silný a dalo se tušit, že se promítne i do volebního výsledku. Proto je překvapivé, že je nakonec volební výsledek na republikovém průměru strany. Nelze ho ale srovnávat se situací před čtyřmi lety, kdy hnutí ANO 2011 ještě nekandidovalo.

Co stálo za propadem ČSSD?
To je tak krátce po volbách těžké říct, určitě bude potřeba udělat analýzu. Kdyby ale byli obyvatelé spokojenější se současnou vládou, určitě by byl výsledek lepší.

Dalo se v předvolební kampani udělat něco jinak?
Možná se měl klást větší důraz na vedení kontaktní kampaně, kdy mohou politici vysvětlovat voličům různé kauzy, které řeší média. Chyběla mi ale také stěžejní témata, která by voliče víc oslovila. Jako před osmi lety boj proti zdravotnickým poplatkům, po kterém se republikou přehnalo takzvané Oranžové tsunami.

Jaká bude podle vás nyní budoucnost Michala Haška v ČSSD a na jihu Moravy?
To je spíš otázka na něj. Jak už ale dřív avizoval, chce i nadále zůstat členem strany a využít své znalosti a zkušenosti. Z politiky tak neodejde.