Představitelé vojenských historických klubů označují normu za nesmyslnou. „Připomíná mi to situaci, kdy Unie řešila zakřivení banánů," poznamenal prezident společnosti AusterlitzPro Miroslav Jandora. Její členové každoročně rekonstruují slavnou bitvu tří císařů u Slavkova.

Jak přesně se nová směrnice projeví v praxi, ještě není jasné. Česká republika ji musí zapojit do své legislativy. „Nicméně podle toho, co víme, to vypadá, že se zruší kategorie D pro palné zbraně," uvedl prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek. Do skupiny D se řadí třeba zbraně starších systémů, černopraché a jednoranné.

Červená na semaforech v nočním provozu v Brně.
Konec červených v noci na semaforech? Rozhodne analýza. Jedou kvůli bezpečnosti

Podle nové směrnice by si jejich vlastníci museli pořídit licenci či zbrojní průkaz, kvůli přesunu těchto pušek do kategorie C. „Pokládám to za velice nešťastné. Změna se dotkne jen legálních držitelů zbraní, vůbec neřeší nelegální zbraně nebo obchod s nimi. Zkomplikuje to práci klubům vojenské historie při pořádání bojových ukázek. A především výstavní činnost. Nelze předvést třeba kulomet s nábojovým pásem. I když bude nefunkční, jde o přestupek proti směrnici," kritizoval předseda břeclavského klubu vojenské historie Petr Holobrádek.

Podle Evropské unie musí mít navíc místo rekonstrukcí status dočasné střelnice. „Museli bychom mít balistika, balistický projekt, nastala by řada omezení. Ve výsledku to může znamenat, že ubude účastníků, velmi to zkomplikuje zejména menší akce, kde se sejde třeba sto vojáků a na náměstí předvedou nějakou šarvátku," popsal možné problémy Samek.

Tiché vzpomínání místo efektně divokých vřav předpovídá i člen klubu brněnské vojenské historie Jakub Nerada. „V Německu, kde omezení už platí, kolegové ze zbraní vůbec nestříleli, zvuky střel se pouštěly z reproduktorů. A to už ztrácí smysl," zhodnotil nadšenec, který se účastní rekonstrukcí bojů první světové války.

Podobně situaci vidí i organizátor bojových ukázek ve Vlkoši a Kyjově na Hodonínsku Petr Něnička. „Novinka je holý nesmysl, snad naši politikové proti ní něco udělají. Už jsem viděl aktualitu z Francie, kde byl pietní akt a vojáci v historických uniformách si na protest proti nové normě vzali do rukou místo dobových zbraní košťata," upozornil Něnička.

Jak se ale všichni shodují, zákon o zbraních je zatím během na dlouhou trať. Letošní akce by ještě ohrozit neměl.

Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.
OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

HANA FLORIANOVÁ
ADÉLA JELÍNKOVÁ