VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hmyz naslano i nasladko uvaří zaživa. Mrtvý se rychle kazí, vysvětluje muž

Kyjov – Příležitost ochutnat místní beleše i exotické hmyzí či šnečí speciality dostanou o víkendu návštěvníci gastro festivalu v Kyjově na Hodonínsku. „Chtěli jsme pro místní a lidi z okolí připravit něco originálního a netradičního. Jídlo je nyní v kurzu, tak jsme se rozhodli pro gastro událost. Poblíž se nic podobného nekoná,“ přiblížila Andrea Něničková z pořádajícího programového oddělení kyjovského městského kulturního střediska.

18.7.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Karel Kašpárek

Milovníci jídla a pití si tak vychutnají tradiční slovácké pochoutky, jako jsou bramborové patenty nebo beleše i vegetariánské pokrmy. Největší lákadlo budou podle Něničkové hmyzí speciality. „Usmažíme sarančata, moučné červy, brazilské potemníky a možná i šváby,“ sdělil kreativní ředitel projektu Brouk na talíři Karel Brückner.

Gastro festival v Kyjově
pátek 21. 7.
• 19.00: kapela Ferrum

sobota 22. 7.
• 10.00: zahájení festivalu a otevření gastrozastávek
• 16.15 až 16.45: zábavný vstup s Broukem na talíři
• 16.45 až 17.30: bolívijská kapela Fuego Latino
• 20.00 až 23.00: mexická hudba od Mariachi Espuelas
po celou sobotu: půjčování knih, hraní her, skákací hrad, malování po obličeji, jízda na ponících
vstup je zdarma

Dodal, že hmyz kuchaři připraví naslano i nasladko. „Vařit se budou živí, když už jsou mrtví, hrozně rychle se kazí,“ objasnil Brückner.

Právě na tyto pokrmy se nejvíc těší Radek Mikeska z Kyjova. „Vždycky jsem chtěl něco takového ochutnat, ale nikdy jsem neměl dost odvahy. Ale když si na takové jídlo můžu zajít přímo u nás ve městě, tak se konečně odhodlám,“ svěřil se.

Mezi stánkaři nebudou chybět ani místní výrobci nebo vinaři, například strážovická Slovácká Moštárna, která nabízí vinné mošty. Kromě jídla si příchozí užijí i živou hudbu od cizokrajných hudebních skupin, například z Bolívie.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ
RADIM KŘÍŽ

Autor: Redakce

18.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Břeclavští fotbalisté ukončili podzimní část šestigólovým debaklem

Emma Julie Gronzíková, 12. listopadu 2017, 22.30, 50 cm, 3140 g, Břeclav
6

Novorozená miminka Břeclavska 46. týdne 2017

ONLINE ROZHOVOR: Ptejte se ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého

Jižní Morava – Před čtyřmi lety se vrátil do Brna z pozice šéfredaktora Dvojky Českého rozhlasu. Jako ředitel Českého rozhlasu Brno má za sebou čtyři roky bez přestávky a teď právě pracuje na rozdělení brněnského a zlínského studia.

Po nehodě tří aut na dálnici D2 u Velkých Němčic odvezly sanitky čtyři zraněné

Velké Němčice – Dopravní nehoda tří osobních aut v neděli odpoledne částečně omezila dopravu na dálnici D2. Řidiči se střetli krátce po poledni nedaleko Velkých Němčic.

Impulsy k tetování jsou různé. Je načase zbavit se předsudků, říká tatér Musil

Blansko – Sklepní doupě s lehátkem, chatrné osvětlení a pofidérní muž s tatérskou jehlou. Tento obrázek tetovacích salonů nám často vnucují béčkové filmy. Zažité představě zcela vzdoruje salon blanenského tatéra Jiřího Musila. Spíše než jako tatérské studio působí dojmem luxusně zařízeného kosmetického salonu. V pečlivě uklizené místnosti, které vévodí černé křeslo, nás vítá sympatický hubený muž. Ačkoliv sám prosazuje při tetování vysoké hygienické standardy, pozastavuje se nad přemrštěností některých norem. „Zdá se mi zvláštní, že nikoho stejnou měrou nezajímá výtvarná stránka. Občas s nadsázkou říkám, že úředníkům je jedno, jestli tam vytetuji lejno, hlavně když bude sterilní,“ směje se Musil.

Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Znojmo – Starou stíhačku, parní lokomotivu a především desítky historických motocyklů, aut a rozmanitých strojů. To vše sesbíral a před vystavením obnovil majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd. Návštěvníky do staré vodárny u znojemské přehrady láká už desátým rokem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT