Téma hrdinové Deníku najdete v pátečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

„Když se loni v říjnu vrátil ze školy, měl na nohách obrovské modřiny. Maminka ho hned zavezla do nemocnice. Lékaři zjistili, že potřebuje transplantaci kostní dřeně. Ze dne na den přestal chodit do školy, hrát na saxofon a musel držet přísnou dietu. Lékaři hledali dárce v registru i v rodině. Výsledky z odběrů krve jako vhodnou dárkyni určily mě," popisuje šestnáctiletá Milena Válková.

Pak musela dodržovat přísnou disciplínu. Nesměla se ani nachladit a chodila na vyšetření. „Dva týdny před odběrem jsem zůstala doma. Jedna jsem vitamíny a železo, aby se moje tělo vyrovnalo s úbytkem krve. Vyšlo to tehdy na Mikuláše, kdy chodíme po Sychotíně za čerty a anděly. Málem jsem to obrečela, ale nakonec jsem si řekla, že ani Matěj nemůže za kamarády," vysvětluje Milena.

Z odběru si pamatuje jen velká světla a lékaře v zelených pláštích. Vzbudila se na pokoji s osmi vpichy na kůži, lehčí o litr dřeňové krve. „Léky proti bolesti moc nepomáhaly, z narkózy mi bylo zle. Několik dní mě bedra ještě bolela, ale pak to bylo jen lepší a lepší. Před Vánoci jsem šla na dva dny do školy, svátky nestály za moc. Měli jsme sice stromeček, ale žádné dárky. Přáli jsme si jen, aby se Matěj uzdravil. Tomu na Štědrý den začaly padat vlasy, a tak ho mamka ostříhala. V nemocnici jsme se při návštěvách viděli jen přes sklo dveří," říká dívka.

V lednu musela ve škole dohánět zameškané. A celý měsíc brzy ráno vstávat, aby stihla rehabilitaci. Při odběru kostní dřeně jí totiž narušili nervy a měla špatnou citlivost v levém koleně.

I přes veškerou snahu však její skutek neměl pro jejího bratra hned napoprvé požadovaný efekt. Lékaři rodině Válkových oznámili, že Matěj potřebuje bílé krvinky. „Zvracela jsem a polykala léky proti bolesti. Jenže když Matějovi nezabrala ani další dvojitá dávka lymfocitů, pomalu jsme se připravovali na fakt, že výsledky nebudou pozitivní," popisuje Milena.

Naštěstí se tak ale nestalo. Když Matějovi darovala kostní dřeň podruhé, nastal v jeho léčbě pozitivní zvrat. „To naštěstí zabralo, výsledky má zatím dobré. Ale má odklad ve škole, jezdíme na vyšetření a bere hodně léků. Před léčbou měl krevní skupinu 0, nyní má po Milence B. Ještě nás čeká dlouhá cesta a nepřejeme si nic jiného, než aby byl syn v pořádku," doplňuje ji maminka rodiny Milena Válková.