VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Husy jdou na dračku. Zájem je před svatým Martinem obrovský, hlásí farmy

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – S lítostí oznamujeme, že jsme již všechnu naši vodní drůbež pro letošní rok vyprodali. Nemáme ani husy, ani kachny. To je zpráva ze začátku tohoto týdne od největšího chovatele hus na Moravě, Rybářství Hodonín. „Zájem o husy se se před svatým Martinem zvyšuje každoročně. Nestačí ani, že navyšujeme jejich počet,“ sdělil spolumajitel hodonínské společnosti Alois Kopečný.

9.11.2017
SDÍLEJ:

Rybářství Hodonín chová na Hodonínsku husy u čtyř rybníků. Ani zvyšující se počet hus před svatým Martinem nepokryje poptávku.Foto: Deník / Turek Petr

Jak potvrdila Štěpánka Tichá, která má prodej vodní drůbeže ve firmě na starosti, zákazníci vykoupili všech patnáct set vykrmených hus. „Jakmile se rozmohlo svatomartinské víno, k němuž se začala přiřazovat husa, tak zájem stoupá. Z kapacitních důvodů ani nemůžeme uspokojit poptávku,“ přiznala Tichá.

V největším moravském chovu se přitom vylíhne ročně šedesát tisíc housat. „Chováme je u nás už od vajíčka. Doba do vylíhnutí je zhruba měsíc,“ připomněla Pavlína Čučková, která v hodonínském rybářství dohlíží právě na vodní drůbež.

Hned po vylíhnutí se v podnikové prodejně objevují první kupci. „Letos byl extrémní zájem už o housátka od jedno až po čtrnáctidenní. Lidé si je berou na jaře a na zahrádkách dokrmují,“ přiblížila Tichá.

Husy, které žijí u čtyř rybníků na Hodonínsku a živí se granulovanou směsí obohacenou o vitamíny, si zájemci kupují i v dalších obdobích roku. Část se stěhuje i na Slovensko a do Rakouska. Největší nápor ale začíná až v říjnu, kdy si zákazníci přijedou pro zamluvené dospělé kusy. Tyto husy dosahují jateční hmotnosti po 112 dnech. „Naše bílé husy jsou o něco větší, než je obvyklé. Jedna vyjde tak na osm porcí,“ odhadovala Tichá. Váží obvykle kolem šesti kilogramů, houseři i sedm.

Velký počet hus míří do restaurací. „Každým rokem se zájem o svatomartinské husy zvyšuje, což je pro nás dobře. Na pátek i sobotu máme spoustu rezervací,“ řekl ve středu šéfkuchař břeclavské restaurace Arcadia Martin Čavara s tím, že letos budou připravovat až dvě stě padesát porcí.

Volná místa k martinskému menu mají i v Chalupě u městské brány ve Vyškově. „Navíc svatomartinskou husu už nabízejí skoro všechny restaurace ve městě,“ podotkl šéfkuchař František Blumenstein.

Pečenou husu se zelím má rád i Petr Krška z Moravského Krumlova na Znojemsku. „Nespojuji ji ale jen se svatým Martinem. I tak jsem říkal manželce, že bychom na ni mohli o víkendu zajít,“ plánoval Krška.

Autor: Petr Turek

9.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bývalý jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek.

Hašek je zpátky ve Sněmovně. Jako asistent poslance Běhounka

Bývalá starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková.

Ženy bez ambicí? Strany v příhraničí vedou jen muži

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky z lednické základní školy

Břeclavsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze Základní školy v Lednici. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Z kotle unikal plyn. Snahy záchranářů o oživení muže byly v Břeclavi marné

Břeclav – Okolnosti smrti staršího muže prověřují od středy policisté v Břeclavi. Obyvatel tamní Hřbitovní ulice podle dostupných informací zemřel kvůli plynu unikajícímu z kotle. Snahy záchranářů o oživení byly marné.

AKTUALIZOVÁNO

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Brno – O padesát tisíc cestujících více než loni odbavili na brněnském letišti v Tuřanech v hlavní sezoně, tedy od května do října. Přibylo také charterových letů, tedy nepravidelných linek. Nejoblíbenější destinací byl Burgas v Bulharsku

Psí lékař od valtické fotografky zabodoval. Navíc pomůže

Valtice, Praha - Fotografie Renaty Hasilové z Valtic na Břeclavsku se dostala do výběru mezi nejlepší snímky letošního ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT