Podle námětu cvičení prudký vítr poškodil budovy v areálu, suť zavalila několik lidí a další zůstali uvězněni v horních prostorách osmipatrové budovy. „Jedná se o cvičení ojedinělé nejen v České republice, ale pravděpodobně i v zahraničí,“ říká mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Zraněné lidi uvězněné pod sutinami hledají psovodi se svými zvířaty. Zasypané oběti nevytahují hasiči s lopatami, ale takzvaný sací bagr, který do sebe širokou hadicí nasává kusy betonu. Jejich záchranu tím výrazně zrychluje.

Jaderná elektrárna Dukovany.
Jadernému reaktoru se vyká, říká dukovanský technolog

Hasiči se chystají osvobodit také lidi uvízlé v horních patrech výškové budovy. Předtím ale musí zajistit bortící se zdi před spadnutím. „K tomu používáme dřevo, různé trámy, desky a klíny. Je to těžká fyzická práce,“ zmíní velitel jednotky hasičů z Třebíče Václav Hnízdil.

V areálu jaderné elektrárny trénuje zásah přes sedmdesát členů vysočinského a jihomoravského hasičského sboru. Uvízlé lidi zachraňují hasiči pomocí vysokozdvižné plošiny a speciálního rukávu. Díky němu jich je možné evakuovat ze čtyřicetimetrové výšky za hodinu až šedesát. „Cvičení Tornádo ukazuje, jak mají v případě extrémních povětrnostních podmínek havarijní štáb a záchranné složky zasáhnout,“ komentuje Hnízdil.

Ilustrační foto.
Zaběhlý pitbulteriér zardousil jorkšíra

Do cvičení se zapojilo dohromady 150 hasičů, záchranářů a dalších lidí. Využívali množství techniky, včetně mobilní chemické laboratoře a kontejneru nouzového přežití.