Právě nyní se řada bezdomovců chce v tramvaji či autobuse jen ohřát. „Pokud cestující takového člověka zpozorují, můžou kontaktovat řidiče, který ho vysadí. Pokud pokyn řidiče neuposlechne, zasáhne městská policie,“ sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Strážníky volají i odjinud. „Několikrát do měsíce se ozvou zaměstnanci restaurací nebo vinoték, kteří si s bezdomovci po zavírací době nevědí rady,“ oznámil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Ilustrační foto.
Největší organismus světa umírá. Zkoumají jej vědci z Mendelovy univerzity

Výjezdů kvůli starosti kolemjdoucích o lidi z ulice přibylo i záchranářům. „Někteří bezdomovci ale volají i účelově. Ve skutečnosti chtějí do tepla a akutní zdravotní potíže nemají,“ podotkla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Pokud lidé sanitku zavolají, musí podle mluvčí zůstat na místě a zjistit, zda je pacient při vědomí a dýchá. „Pak je důležité zeptat se ho, zda naši pomoc opravdu chce a jaké má zdravotní potíže,“ doplnila Bothová.

Od prvního prosince lidem na ulici otevře dveře noční krizové centrum Diecézní charity. „Lidé bez domova tam stráví bezplatně noc v teple a v bezpečí. Na židli, nikoli v noclehárně. Centrum je ve stejné budově jako noclehárna, která funguje celoročně za stokorunu v Bratislavské ulici,“ upřesnila mluvčí brněnské diecézní charity Anna Tišnovská. Krizové centrum může využít najednou třicet lidí. Před zimou se už nyní mohou lidé schovat třeba v krizovém centru v Masné ulici, které je otevřeno už od listopadu. Poskytuje 42 míst, zatím toho využilo 18 přespávajících.

V Brně žije zhruba sedmnáct set lidí bez domova. Kromě celoročních nocleháren jim v zimě zázemí pro přespání poskytnou také krizová centra. „Jedná se o městem placený a koordinovaný systém nouzového přečkání noci. Poskytuje o 121 míst navíc,“ vyčíslila za brněnský magistrát Radka Loukotová.

Kromě diecézního najdou lidé krizová centra také v Masné a Mlýnské ulici.

Zatýkání. Ilustrační foto.
Žena hodila na zem krabičku s nudlemi. Pak urážela strážníky