A má úspěch. „Na nezvyklé suroviny jsou naši hosté zvědaví, zajímá je, jak maso chutná. Musím říci, že exotika nám krásně jde. Každoročně se řadí k nejprodávanějším masům. Maso z klokaní svíčkové patří k těm nejkvalitnějším z klokana. Jde o tmavé maso, chutí se dá připodobnit k hovězímu a zvěřině. Je velice jemné, určitě stojí za vyzkoušení,“ láká s úsměvem šéfkuchař restaurace Bukovanský mlýn Roman Keňo.

Češi a Moravané řízky milují. „Proto jsme si řekli, že by bylo fajn nabídnout jim něco nezvyklého a ozvláštnit jim menu. Kromě exotického masa máme tento víkend na jídelníčku samozřejmě také něco pro vegetariány. Kupříkladu řízek z hlívy ústřičné nebo tvarůžkový. Snažíme se také, aby i každé obalování bylo trošku jiné a hodilo se k danému masu,“ vypráví šéfkuchař.

Se zápalem popisuje, že vepřovou krkovici není vhodné obalovat v mandlích. „Ale kupříkladu kuřecí stehenní řízek se k tomu vyloženě nabízí. Zvěřinu a tmavé maso pak obalujeme v bylinkách. Nechybí ani nejrůznější těstíčka,“ ukazuje v kuchyni, kde pod jeho taktovkou pracuje další šest kuchařů.

Ahoj kamaráde, pošli mi číslo. Podvodníci obírají důvěřivé lidi na internetu.
Ahoj kamaráde, pošli mi číslo. Podvodníci obírají důvěřivé lidi na Hodonínsku

Při pohledu na rozpálené pánve zdůrazňuje, že není smažení jako smažení. „Něco připravujeme na sádle, něco na palmovém tuku. Třeba pravý vídeňský řízek se dělá ve třech olejích na třech pánvičkách. A to vždy po sedmi vteřinách. Je to celkem věda,“ směje se Keňo.

Nejen maso a tuk hraje při přípravě bezkonkurenčních řízků hlavní roli. Důležitý je i trojobal, podotýká šéfkuchař. „Zajímavá je panko strouhanka. Připravujeme v ní vepřovou kotletu. Potřeme ji dijonskou hořčicí a následně ji obalíme právě v této strouhance. Původem je z Japonska a suší se z čerstvého bílého chleba elektrikou,“ popisuje Keňo.

Většina řízků má na váhu okolo sto gramů. Výjimkou je vídeňský. „Ten je skutečně přes celý talíř. Má asi tři sta gramů. Jeho přípravu jsme odkoukali z vídeňské restaurace Figlmüller, je jednou z nejtradičnějších v rakouské metropoli a pyšní se více jak stoletou tradicí,“ překvapuje Keňo, který v Bukovanském mlýně vaří již osmým rokem.

Jako přílohu si hosté vybírají buď klasický bramborový salát, nebo pravý vídeňský salát. Nechybí ani domácí hranolky, kaše, šťouchané brambory či klasické saláty. „Opravdu si pochutnáváme. Jsme tady poprvé. O tom, že se zde koná Festival řízků, jsme si přečetli ve vašich novinách. Ochutnáváme řízky z různých druhů masa a jsou výtečné. Telecí, mletý, kuřecí i vepřovou kotletu. Myslím, že dorazíme dříve než zase za rok,“ pochvaluje si Vlastimil, který s manželkou a synem do Bukovan dorazil až z Mikulova.

Poslankyně a končící ředitelka svozové společnosti Hantály Jana Krutáková.
Krutáková: Vnímala jsem, že dvě tak náročné funkce prostě nedám

Personál restaurace se shoduje, že někteří hosté přijíždějí na Festival řízků pravidelně každý rok. „Bezkonkurenčně nejúspěšnější byl rok 2020. To jsme prodali přes dva tisíce řízků. Loni nám akci trošku pokazil koronavirus, řízky jsme vydávali pouze do krabiček. Návštěvnost byla asi o polovinu slabší. Letos očekáváme, že za tři dny prodáme patnáct set až šestnáct set řízků,“ odhaduje Keňo.

Velký zájem vzbuzuje festival už od prvního ročníku. „Tehdy jsme nebyli připravení, nečekali jsme tolik hostů a třetinu surovin jsme ještě během víkendu museli dokupovat. Je vidět, že jsme řízkový národ,“ směje se šéfkuchař, který po vyučení roky působil v hned několika pražských restauracích. Nakonec ho však zlákala Morava a nedaleký rodný Kyjov.

Přiznává, že během Festivalu řízků na oblíbený český pokrm chuť nedostane. „Celý víkend se motám v kuchyni, smažení není zrovna legrace, kromě toho jsem hodně nadýchaný tuku. Ovšem stejně jako ostatní muži ani já nikdy nepohrdnu klasickým telecím řízkem. Mimochodem moje žena je lepší kuchařka než já,“ skládá poklonu svojí manželce šéfkuchař, který často a rád tráví ve volném čase chvíle vařením i se svojí dcerou.

Po Festivalu řízků si v Bukovanech na dlouho neoddechnou. Už v polovině února připravují zvěřinové hody. V plánu akcí na letošní rok nechybí ani rybí hody, festival omáček či hody husí.