„Jak rostly, tak potřebovaly stále větší kroje, a ty menší mi zůstávaly. Protože šití a vyšívání krojů mě velice bavilo, tak jsem se rozhodla otevřít si vlastní půjčovnu krojů,“ ohlíží se Ondráčková.

Letos v listopadu se dočkala velkého úspěchu. Kroje půjčila českým studentům, kteří jeli do Vatikánu k audienci s papežem Františkem. „Velmi mě to potěšilo. Fotka studentů v krojích stojících vedle Svatého otce se nakonec objevila i na titulní straně Katolického týdeníku,“ říká Ondráčková o snímku, který byl velkým hitem také na sociálních sítích.

Do půjčování krojů se vyučená švadlena pustila zhruba před pětadvaceti lety. Nejprve začala s kyjovskými kroji, kvůli velkému zájmu však nabídku později rozšířila také o kroje brokátové a červené české.

Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského obleku, který na podzim představil Svaz vinařů České republiky.
Vinařský kroj sklízí úspěchy. Od podzimu si ho objednalo několik desítek lidí

Inspiraci sbírala na hodech po celé jižní Moravě. „Stačilo zjistit, jak má kroj vypadat, a to ušití už nebyl tak velký problém,“ říká Ondráčková. Nejvzdálenější kroj má ze Slovenska, které kvůli tomu musela navštívit hned dvakrát.

V současné době už svou sbírku o další druhy krojů nerozšiřuje. „Nové šiji už pouze na děti a krojované panenky. To je nyní můj velký koníček. Každý rok připravuji kroj na jinou. Musím proto navštívit oblast, odkud kroj pochází, a zjistit, jak přesně vypadá,“ sděluje žena. Panenky poté jednou ročně vystavuje na Svatováclavských hodech v Holubicích.

Nějakou dobu jí se šitím krojů vypomáhala také její nejstarší dcera. „Dnes už ale má tři děti, takže jí tolik času nezbývá. Ale jak říká, ráda by se k tomu zase někdy vrátila,“ naznačuje Ondráčková, že o pokračovatelce její práce je víceméně jasno.

ADAM LUKŮVKA

Debata s prezidentskými kandidáty na ZČU
Kraj čekají návštěvy další prezidentských kandidátů