Po dlouhých přípravách a debatách začala ve školách platit vyhláška, která stanoví, kolik soli, cukru či tuku mohou obsahovat jídla, která si děti koupí v kantýně či automatu. Bufety v základních školách upravují nabídku zboží, gymnázia zatím čekají na další pokyny.

Vyhláška má totiž platit pro školy s povinnou školní docházkou. „Máme ale studenty, kteří jsou ve věku dětí navštěvujících základní školy. Nyní je přechodné období, a ostrý provoz začne od ledna. Snažili jsme se od hygieny získat seznam zakázaných potravin, ale zatím ho nemají k dispozici," sdělil ředitel znojemského gymnázia Jiří Peroutka.

Základní informace o nové vyhlášce
- Vyhláška upravující nabídku potravin ve školách platí od září, ale provozovatelé bufetů budou mít ještě tři měsíce na to, aby sortiment doprodali nebo upravili.
- Za porušení vyhlášky hrozí i pokuty, postihy mohou přijít od ledna příštího roku.

Studenti si v jeho škole mohou nakoupit kávu a další nápoje hned ve dvou automatech. Další dva automaty pak nabízejí potraviny. „Zodpovědnost za sortiment je vždy na provozovatelích. Pokud zjistí, že se jim již automaty nevyplatí, nebude pro mě problém je zrušit. Každopádně chci zachovat bufet nabízející svačiny i za podmínek, že bychom jej jako škola převzali," dodal Peroutka.

Podle něj ale studenti mají spoustu příležitostí k nákupu nezdravých potravin v blízkosti školy. Podobného názoru byl i ředitel základní školy ve znojemské Pražské ulici Pavel Trulík. „Děti si přece mohou sladkosti koupit po cestě do školy nebo cestou domů. Zákaz formou vyhlášky nic neřeší. Škola přece dítě nepředělá a vše je zbytečně zdramatizované," uvažoval Trulík.

Prodavač ve školní kantýně v Pražské ulici musí nyní z prodeje vyřadit nežádoucí cukrovinky. „Bude-li chtít provozovat bufet i nadále, musí pravidla dodržovat. Plánuji nějakou namátkovou kontrolu, abych zjistil, jak vše běží. Je pravda, že barevné limonády si u nás děti nekoupí již dávno a bufet nově nabízí mimo jiné i ovocné saláty," uvažoval ředitel Trulík.

Upravit sortiment museli i další vedoucí bufetů ve školách v regionu. Rodiče změnu vítají. „Je to jen dobře, i když syn si nosí svačinu z domu. Občas se stane, že nestíháme a dám mu nějaké drobné, ať si koupí obloženou housku. Těší mě, že po novu už nehrozí mlsání v podobě pendreku, jedlého papíru plného barviv nebo smažených brambůrků," uvažovala Andrea Procházková.

Na prodej nezdravých potravin a nápojů ve školách jako první před třemi lety upozornila občanská iniciativa Skutečně zdravá škola.

Odborníci a ministr se pak zasadili o zákonnou úpravu.