Zatímco skupina mužů přidržuje obrovský stavební prvek předtím, než ho jeřáb vytáhne do vzduchu, popisuje, v čem je plášť střechy unikátní. „Na tloušťku má pouhé dva milimetry. Jde o speciální plech, který nerezaví, má záruku asi padesát let. Jeho výhodou je i to, že se celou střechu podaří namontovat během několika málo dní,“ poukazuje Halas s tím, že nejpozději příští pondělí bude vnější plášť haly hotový.

Vyškovský zimní stadion je už šestý s obloukovou střechou, na kterém jeho firma pracuje. „Jinak jsme se podíleli se na rekonstrukci a výstavbě asi šestadvaceti stadionů,“ vyčísluje.

Stavba nového zimního stadionu ve Vyškově. Dělníci namontovali první oblouky.
Zimní stadion má na střeše první oblouky. Stavba láká davy

Přesouvá se do prostor stavby, která už uvnitř opravdu připomíná sportovní stánek. Křížky na zemi vyznačují, kde bude ledová plocha, rýsují se tribuny i prostory na střídačku.

Pozornost upoutá zadní část, kde v patře vzniká restaurace. Její stěna bude prosklená a návštěvníci tak při kávě budou pozorovat třeba své děti při tréninku. A chybět nebude ani venkovní terasa s posezením.

KRÁSNÝ VÝHLED

Je z ní výhled na celý sportovní areál u Smetanových sadů. „Bude možné sejít po schodech dolů, kde bude rovněž posezení. V letošním a příštím roce navíc dole vzniknou hřiště pro další sportovní aktivity,“ rozhlíží se starosta Vyškova Karel Goldemund.

Vizualizace nového zimního stadionu ve Vyškově.
Na brusle? Nový zimní stadion otevře brány v listopadu

A připomíná, že součást zázemí bude i sociální zařízení. „Restaurace a prostor kolem ní tak bude shromaždiště pro návštěvníky sportovních zařízení i parku,“ doplňuje starosta.

Z toho je nadšená například Vyškovanka Aneta Ševčíková. „Vyškov bude konečně mít prostory, kde se celé rodiny sejdou a užijí si nějakou zábavu,“ říká žena.

Vznik stadionu sleduje se zájmem. „Do parku chodím pravidelně s kočárkem, takže vidím pokroky. Myslím si, že to bude zajímavá a moderní stavba,“ odhaduje.

Ilustrační foto.
Pracujících cizinců na Vyškovsku přibylo. Nejvíce je Ukrajinců a Slováků

Projekt však nemá jen příznivce. Nadšený z něj není třeba jedenašedesátiletý Josef Sedláček. „Nelíbí se mi především kvůli velikosti. Oproti předchozímu stadionu, který pojal tři a půl tisíce diváků, se do nového vejde jen čtyři sta lidí. Původní stavba už opravu potřebovala, ale podle mě stačilo nové opláštění a mohly se ušetřit dvě třetiny rozpočtu,“ je kritický muž.