Lidovci z boje o křesla v radě kraje vypadávají. „V zastupitelském klubu jsme se dohodli, že dále budou jednání pokračovat jen se sociální demokracií," sdělila nově zvolená předsedkyně klubu ANO Taťána Malá.

Potvrdila, že hnutí chce obsadit pozici hejtmana svým lídrem Bohumilem Šimkem. Strany budoucí koalice mají nyní čtyřiatřicet mandátů v pětašedesáti­členném zastupitelstvu.

Krok ANO lídra křesťanských demokratů Romana Celého překvapil. „Nikdo nám to nesdělil, ale budeme to respektovat," vzkázal stručně. Celý byl přitom ještě o víkendu jedním z nejžhavějších kandidátů na obsazení hejtmanského křesla.

Jeho strana přitom ve středu ještě během dne u jednacího stolu s ANO vystřídala právě sociální demokraty a koalice se rýsovala jinak.

Také lídr Starostů pro Jižní Moravu Martin Maleček už dříve uvedl, že by v koalici raději spolupracoval s lidovci. „To jsme sdělili i při jednání, přesto jsme podepsali memorandum o společném postupu se sociální demokracií," konstatoval jen. Na společném postupu s ANO se Starostové i TOP 09 a Žít Brno dohodli už v pondělí.

Vývoj překvapil i politologa Masarykovy univerzity Michala Pinka. „Postup při vyjednávání je vzhledem k charakteru stran nepředvídatelný a nevídaný. Častěji u jednání hrají větší roli osobní osobní sympatie, které běžný člověk nevidí. Nezřídka jsou ale důležitější než jakákoliv hodnotová blízkost stran," komentoval.

Vedení kraje? Bez Michala Haška

Definitivně je také jisté, že po osmi letech z vedení kraje zmizí dosavadní hejtman Michal Hašek. I když zasedne v řadách koaličních zastupitelů, kvůli podmínce ANO o funkce ve vedení přijde. „Podmínka stále platí," potvrdila Malá.

Dohodu uvnitř sociální demokracie potvrdil i dosavadní Haškův náměstek a člen vyjednávacího týmu Marek Šlapal. „Místo v radě ani jinou uvolněnou funkci nezíská," potvrdil.

Hašek přesto středeční prohlášení ANO vítá. O vývoji jednání věděl. „Kolegové se mnou jednání s hnutím a dalšími partnery průběžně konzultují a využívají mých osm let zkušeností. Upřednostnil jsem zvýšení koaličního potenciálu sociální demokracie před osobními ambicemi," shrnul.