Výsledky loňské porodnosti lékaři shrnuli tento týden. Rekordní počet dětí zaznamenala zejména Fakultní nemocnice Brno. Na Gynekologicko-porodnické klinice se jich narodilo 6 285, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o víc jak sto novorozenců.

Více jich neměli za posledních šest let. „Stojí za tím pravděpodobně fakt, že je v poslední době moderní mít více dětí. Zatímco před deseti lety ženy častěji zůstaly u jednoho, dnes se průměr blíží dvěma dětem na ženu. Porodnost ovlivňují i přistěhovalci, třeba z Ukrajiny,“ řekl vedoucí Perinatologického centra Petr Janků.

Kromě zdravých dětí nicméně stoupl i počet těch předčasně narozených. Právě na tyto rizikové případy se lékaři z Fakultní nemocnice Brno specializují. „Loni jsme měli osmasedmdesát dětí s váhou pod kilo. Mají více problémů a péče o ně je náročná. Jejich stav negativně ovlivňuje vyšší věk rodiček,“ vysvětlil primář Neonatologického oddělení Ivo Borek.

Porodnost. INFOGRAFIKA.Zdroj: Deník/Ivo ŠpatnýDětí, které se narodí mrtvé, nebo zemřou krátce po narození, ubývá. Loni jich bylo osmačtyřicet. Situaci však podle lékařů ztěžují domácí porody. „Loni se tak v kraji narodilo zhruba procento dětí, zemřeli při nich minimálně čtyři novorozenci. Riziko úmrtí oproti porodu v nemocnici je tak osminásobné,“ varoval Janků.

V Bohunicích a na Obilním trhu se každý rok narodí téměř polovina dětí z kraje. Přináší to i komplikace. „Personál je přetížený. Problém je nedostatek peněz a organizace zdravotní péče. Jsme rozdělení do dvou pracovišť,“ vysvětlil Janků.

Na Gynekologicko-porodnické klinice FN Brno se narodila první trojčata v letošním roce.
Pohádkové trojky. První letošní trojčata se v Brně narodila třetího března

Sloučit pracoviště a zlepšit situaci má nová porodnice za dvě miliardy korun, která vznikne v Bohunicích. V únoru to v Brně přislíbil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pomoci má nepřímo i Nemocnici Milosrdných bratří, kde loni lékaři odrodili 1969 dětí. „Pro nás je to vysoké číslo. Jsme rodinná nemocnice a neradi překračujeme dvoutisícový strop. Pomůže nám v tom i kapacita nové porodnice,“ vysvětlil ředitel Josef Drbal.

Babyboom v brněnských porodnicích
• Loni se ve Fakultní nemocnici Brno narodilo 6 285 dětí.
• Jde o nejvyšší počet za posledních šest let.
• Ubylo naopak dvojčat, loni v nemocnici zaznamenali 126 případů. Jednou se narodila trojčata.
• Osmasedmdesát miminek se narodilo předčasně s váhou méně než kilogram.
• V Nemocnici Milosrdných bratří odrodili 1969 novorozenců.