„Může se stát, že se naše kapacita během dne nebo dvou naplní. Ale pořád hledáme a sem tam najdeme byt, ubytovnu, nějaké zařízení, které budeme postupně obsazovat," nastínil už ve čtvrtek po poledni hejtman Jan Grolich.

Situaci podle něj komplikují peněžní limity, kvůli kterým dost ubytovacích prostor vypadlo. „Podle středečních instrukcí máme 180 korun na člověka na den. Je jasné, že taková cena ve standardních komerčních prostorách nestačí. Majitelé za takové částky nejsou ochotni ubytovávat. Hledáme veškeré možné ubytování za tuto cenu," řekl Grolich.

Odpoledne už hejtman oznámil změnu strategie ubytovávání lidí z Ukrajiny právě kvůli cenovým limitům ze strany státu. „Doteď jsme ubytovávali extrémně hodně lidí, ale nyní musíme nastolit stejný standard, který mají v jiných krajích, protože nemůže všechny lidi ubytovat jižní Morava,“ má jasno Grolich.

Na jihu Moravy tedy přestali ubytovávat uprchlíky v hotelech a podobných zařízeních, jak ještě ve středu plánovali. „Budeme migranty umisťovat přímo tady v ochoze pavilonu B na brněnském výstavišti. Je tady sociální zázemí, které ještě posílíme. To bude první fáze,“ nastínil Grolich. Minimálně tři sta lidí by se tam mělo vejít.

Během pátku chce mít v každém okresním městě vytipovanou nějakou větší tělocvičnu, kam by uprchlíky pak ubytovávali. Zároveň zástupci kraje upouští od poskytování plné penze v rámci ubytování. Tento benefit bude platit už jen v pátek. „Následně si lidé musí zajistit stravu sami, protože se stravováním se není možné vejít do 180 korun," uvedl Grolich.

Asistenční centrum pomoci uprchlíkům na brněnském výstavišti.
Jižní Morava zažívá uprchlickou krizi: může být násobně větší než v roce 2015

Vyzval také lidi, aby na adrese pomahejukrajine.cz nabízeli formy ubytování, které jsou ochotni a schopni nabídnout. Musí to však být dlouhodobé ubytování.

Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán nastínil, že od čtvrtečního odpoledne budou shánět spacáky, lehátka, karimatky, aby osadili horní patra pavilonu B brněnského výstaviště. „Ve spolupráci s krajskými úředníky budeme připravovat vytipované tělocvičny, budeme řešit režim těchto objektů a dopravu lidí do nich," podotkl. Ubytování v hotelech čtvrtkem končí.

Grolich zmínil, že další alternativou je budování stanů venku, ale do ní jít nechce i vzhledem k venkovním nízkým teplotám. „Je důležité poznamenat, že nebudujeme žádné uprchlické tábory, ale když je tady takové obrovské množství lidí, tak je to neufinancovatelné. Nemůžeme tu pomoc platit sami," prohlásil.

V seznamu je okolo čtyřiceti středních škol, které mají tělocvičnu. „Nikdo není schopen odhadnout, kolik lidí přijde," poznamenal hejtman.

Podle Pelikána ve středu ubytovali na jihu Moravy asi šest set ukrajinských uprchlíků. „Když vyjdu z předpokladu, že část lidí o ubytování ztratí zájem, počítáme, že budeme ubytovávat zhruba tři sta lidí za den," odhadl.

MICHAL HRABAL
JAKUB TRUČKA
ŠIMON HERMAN