Jihomoravské hřbitovy se o víkendu plnily hořícími svícemi a květinami. Květinářství v předchozích dnech zaznamenaly zvýšený zájem zákazníků. Lidé dokonce sehnali květiny a hrobovou výzdobu i v neděli, kdy měly být podle původního vládního opatření na zastavení šíření koronaviru zavřené veškeré obchody. „S účinností od 31. října vláda schválila výjimku ze zákazu v souvislosti s blížící se Památkou zesnulých pro prodejny pietního zboží, například věnců, květinové výzdoby na hroby, pietních svíček, a to včetně nedělního prodeje," zveřejnil v pátek informaci na twitteru Úřad vlády.

Návštěvníci pietních míst musí mít překrytý nos a ústa. „Na hřbitovech jsou roušky povinné. Není to park, což ne všichni lidé vědí,“ připomněla ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Dušičky budou letos zvláštní. Lidé mohou na hřbitovy pouze s rouškami. Ilustrační foto.
Hřbitov není park, upozorňují. Koronavirové Dušičky: ke hrobům jedině s rouškou

I letos na hřbitovy na jihu Moravy dohlížejí posílené hlídky strážníků a policistů. Při kontrolách se zaměřují nejen na ochranu před vandaly i zloději či parkování u hřbitovů, ale dohlížejí i na dodržování vládních protikoronavirových opatření. Lidé si musí dávat pozor třeba i na dostatečné rozestupy. „Budeme na opatření návštěvníky upozorňovat,“ slíbila mluvčí břeclavských strážníků Lenka Rigó.

Lidé, kteří na hřbitovy vyráží až ve večerních hodinách, si letos rovněž musí hlídat čas návštěvy. I v místech, kdy jindy bývají hřbitovy otevřené v dušičkovém období nepřetržitě, by na nich lidé po deváté hodině neměli co dělat. Od deváté hodiny večer totiž platí v celé republice zákaz vycházení. Mezi výjimkami z tohoto zákazu návštěva hřbitova není.

I v sobotu proudily desítky lidí na brněnský ústřední hřbitov

Položit květiny na hrob, zapálit svíčku, očistit místo odpočinku svých blízkých od spadaného listí. Letos proti jiným letem na sobě měli roušky.

"Je dobře, že nejsou Dušičky zrušené. Samozřejmě chápu všechna rizika, ale myslím si, že památka zemřelých je důležitá i při koronaviru," poznamenala třeba Jaroslava Mašková.

S tím souhlasí i Kateřina Pavelková. "Já sice chodím navštívit rodiče častěji, ale na Dušičky se vždy sejdeme jako celá rodina," řekla žena, která přišla na hřbitov i s manželem a třemi dětmi.

Při požáru obytných buněk v Plotní v Brně zemřelo osm lidí.
Smrt v plamenech? V letadle i vagónu. Připomeňte si tragické jihomoravské požáry

Svíčky na náhrobcích hořely už odpoledne, před vchodem na hřbitov si lidé tradičně mohli koupit věnce, květiny i svíčky. "Letos jsem kvůli Covidu nešla do supermarketu. Svíčky jsem koupila tady. Ale návštěvu hřbitova bych nevynechala," řekla Ivana Koutilová.

Lidé v Rakvicích zamířili na hřbitov. Pod rouškami a v tichosti

Desítky lidí s tvářemi schovanými pod rouškami zamířily na rakvický hřbitov, aby uctily památku svých blízkých zemřelých. Někteří lidé jen zapalovali svíčky a u již vyzdobených hrobů v tichosti vzpomínali na své zesnulé příbuzné, jiní vynášeli ze zaparkovaných aut věnce v podzimních barvách či květinové vazby. Desítky svíček hořely také v té části hřbitova, kde odpočívají děti, které v roce 1936 tragicky utonuly v rozbouřené řece Dyji u Nových Mlýnů.