Jen mezi osmou a devátou hodinou vyslalo operační středisko jednotky k sedmi nehodám. „Nejčastěji jsme je řešili na Brněnsku a to deset,“ podotkl Mikoška. U Rajhradic skončilo jedno ze dvou havarovaných aut na střeše, takže na místo museli i záchranáři. „Žena byla při našem příjezdu při vědomí. S lehkým poraněním jsme ji vezli do bohunické nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Problémy kvůli sněhu

- Blanensko: na protažení silnice čeká autobusová linka 223 do Klepačova a linka 430 u Sudic, autobusy vůbec nejedou mezi Závistí a Černou horou

- Břeclavsko: na protažení silnice čeká autobusová linka 109 u Borkovan na Břeclavsku

- Vyškovsko: na protažení silnice čeká autobusová linka 621 u Holubic na Vyškovsku

Dvě jednotky hasičů zasahovaly před polednem také u nehody nákladního auta, které převáželo telata. Auto sjelo v serpentinách poblíž Slavkova u Brna do příkopu a hasiči ho museli vyprostit jeřábem. „Při nehodě se nikdo nezranil. Do vyproštění auta byla silnice neprůjezdná,“ uvedl mluvčí hasičů.

Husté sněžení se podepsalo také pod situací na D1, kde se od kilometru 204 tvořily kolony. Srážka osobního auta a kamionu si navíc na místě vyžádala odčerpávání nafty z nákladního vozu. Navíc některé silnice zejména ve vyšších polohách a prudkých stoupáních byly pro kamiony zcela nesjízdné. „Jezděte prosím opatrně, přizpůsobte jízdu a dodržujte bezpečnou vzdálenost kvůli delší brzdné dráze,“ vyzvala policejní mluvčí Petra Hrůzová.

Ilustrační foto.
Kraj zasype sníh. Jsme připravení, tvrdí silničáři

Dopravní nehoda dvou osobních aut zablokovala v úterý ráno provoz na zasněžené silnici mezi obcemi Valtice a Sedlec.Zdroj: Petr VlašicSněžení od brzkých ranních hodin postupně zhoršovalo průjezdnost i pro hromadnou dopravu. „Ze začátku šlo spíše o koncové a méně využívané úseky silnic například na Vyškovsku u Holubic, na Blanensku u Klepačova, na Zastávecku u Rapotic, na Břeclavsku u Valtic a na Ivančicku u Lesonic a Moravských Knínic.  Postupně se však problémy rozšířily i na hlavní trasy,“ popsal za společnost Kordis koordinující dopravu v kraji Květoslav Havlík.

Ještě před čtvrtou hodinou odpoledne měly autobusy podle něj problémy mezi Žarošicemi a Nížkovicemi. „Nejhorší byla situace mezi sedmou až dvanáctou hodinou. Teď už je situace lepší,“ konstatoval Havlík před čtvrtou odpoledne.

Cestující brněnskou hromadnou dopravou se na některých místech zdrželi až čtvrt hodiny. Krátkodobé problémy měly vozy v kopcích, například v ulicích Chironova v Novém Lískovci, Mifkova v Líšni a Líšeňská v Juliánově. Řidiči s cestujícími tam museli počkat na příjezd posypového vozu. „Vlivem počasí už žádné problémy nemáme. Budeme situaci nadále sledovat. Kdyby se změnila, budeme to operativně řešit,“ popsala asi v půl čtvrté odpoledne mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Silly Walk, pochod švihlé chůze v Brně.
Vykopávat nohy a klopýtat: v Brně oslavili den švihlé chůze

Nehoda auta u Domašova.Zdroj: HZS JMK

Posypové vozy Brněnských komunikací na svou trasu vyrazily už v půl deváté v pondělí večer a práci ukončily před polednem. „Zásahu se zúčastnilo všech jednadvacet vozů, které má naše společnost k dispozici. Při údržbě jsme spluhovali 770 kilometrů komunikací a spotřebovali přibližně 380 tun posypové soli,“ upozornil za společnost Leoš Chasák.

Problémy měli i krajští silničáři. Jeden sypač se dopoledne střetl s osobním autem u Nedvědic na Brněnsku, další skončil v příkopu u Lipova na Hodonínsku.

Naopak přísun bílých vloček potěšil lyžaře. „Konečně sjezdovky a jejich okolí vypadají jako v zimě. Na Horňáckém ledovci tak máme mezi třiceti až pětapadesáti centimetry sněhu,“ informoval prezident lyžařského klubu z Veselí nad Moravou na Hodonínsku Luboš Žák.

Sněžení přináší víc nehod a komplikací. Například na Blanensku ve stoupání silnice 43 u obce Závist mají problémy kamiony. Jednomu hasiči museli pomáhat (na snímku).Zdroj: HZS JMKPodle meteorologů bude ve středu na jižní Moravě převážně zataženo. „V nížinách přechodně i déšť se sněhem. Nejvyšší odpolední teploty minus jeden až plus tři stupně Celsia,“ uvedl Miloslav Hradil z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Ve čtvrtek má pak na jih Moravu proudit po přední straně tlakové výše se středem nad Britskými ostrovy od severu studený vzduch. Sněžit má jen občas, zato se má mírně ochladit, což se má projevit především v pátek. „V noci na pátek při protrhané oblačnosti a slabém větru ojediněle kolem minus devíti stupňů Celsia,“ doplnil meteorolog.


Budova Gymnázia Blansko.
Kauza hoši v sukních: Šokovala mě agrese proti žákům. Nechutné, vadí řediteli