Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO. "Předsednictvo mě jednohlasně doporučilo na lídra kandidátky, jednali jsme i o kandidátce a jsme hodně blízko shodě," uvedl Šimek. Dodal, že podrobnosti budou ještě předmětem jednání a zatím je nebude komentovat.

Exprimátor města Brna Petr Vokřál.
Bývalý primátor Vokřál končí u Babiše. ANO je v Brně napojené na podsvětí, tvrdí

Původně měl být Šimek na kandidátní listině až čtvrtý. První pozici měl Petr Vokřál, za ním následovala místostarostka Vyškova Karin Šulcová a krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta. Na páté pozici byla předsedkyně krajské organizace Taťána Malá. "Jednomyslně jsme odhlasovali pozici lídra. Další pozice nebudu komentovat, je to předmětem jednání a jsme blízko shodě. O moji pozici v tuto chvíli vůbec nejde, jde o to, abychom našli dohodu a zvítězili v krajských volbách," uvedla Taťána Malá.

Vokřál oznámil svůj konec v hnutí ANO před týdnem. Jako důvod uvedl napojení některých brněnských buněk na podsvětí.

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.
12 milníků Petra Vokřála: primátor, smíření s Němci, podraz i hořký konec

Zároveň členové brněnského a krajského hnutí ANO pokračují ve změnách, kterými reagují na korupční kauzu okolo svého bývalého místostarosty Brna-středu Jiřího Švachuly. Na pondělním jednání navrhli zrušení místní organizace v brněnském Starém Lískovci, to musí ještě potvrdit celostátní předsednictvo. „V tajné volbě výrazná většina navrhla zrušení buňky ve Starém Lískovci a vyloučení některých členů,“ informovala brněnská šéfka hnutí Karin Karasová.

Podle informací důvěryhodného zdroje Rovnosti se rozhodl skončit i bývalý náměstek primátora Richard Mrázek, předsednictvo zároveň navrhlo vyloučit předsedkyně místní organizace v brněnských Černovicích Šárku Korkešovou. Ta se s hnutím podle svých slov bude soudit. „Chápu, že v současné situaci se hledá vhodný obětní beránek, odmítám však jeho roli převzít za situace, kdy v brněnském ANO zůstávají lidé, kteří by si vyloučení zasloužili mnohem více než já. Dám proto Karin Karasové i celému brněnskému ANO možnost vše veřejně probrat v řádném soudním procesu, který možná celé hnutí v Brně konečně očistí,“ uvedla.

Rozhovor s politologem Michalem Pinkem.
Vokřál mohl být ministr, Babiš ho měl udržet, říká brněnský politolog Pink

Zrušit buňky ve Starém Lískovci, Židenicích a Černovicích chtělo brněnské ANO už v březnu. Předsednictví strany ale rozhodnutí zrušilo. Do Brna by se koncem týdne měl vypravit premiér Andrej Babiš.