„Víno vyráběl už můj děda, který mě k tomuto krásnému řemeslu přivedl. První víno jsem si zkusil vyrobit v šestnácti letech. Provází mě ale celým životem a budu rád, když tomu tak bude i nadále," věří Ivo Kaňovský.

Z koníčku se stalo povolání. To když pár let po škole nastoupil v roce 1999 jako obchodní ředitel do podniku Vína Mikulov.

Obě vinařství na jihu Moravy se podle něj liší. Rozdíl mezi nimi je podle Kaňovského především v podloží. „Zatímco na Pálavě jsou vápenité půdy, na Bzenecku jsou jílovité. Jiné jsou na obou místech například také povětrnostní podmínky," srovnává vinice Břeclavska a Hodonínska.

Bzenec je pro něj výjimečný především pro svůj přístup ke zpracování vína. „V roce 2007 koupilo vinařství původní sklepy a investovalo do moderních technologií. Kromě řízeného kvašení to byly například i nové moderní lisy. Hlavní je ale podle mého poctivá práce lidí ve vinicích, kde se víno rodí," vyzvedává přístup podniku Kaňovský, podle nějž je důležitý i fakt, že ve Bzenci pracuje mladý kolektiv.

„V našem týmu jsou tři technologové, které řídí jako hlavní Petr Ptáček. Loni byl vyhlášený enologem roku," poukazuje na úspěchy podniku Kaňovský.

Nejraději si pochutná na harmonických bílých vínech z Moravy. Srovnávat ale může i světové chutě. Za vínem totiž vyráží i do zahraničí.

Kromě evropských zemí, jako jsou Francie či Itálie, navštívil i Jižní Ameriku, konkrétně pak Chile. „Ve svém profesním zájmu zahraniční vína rád ochutnám, vždy se ale vracím k těm moravským, na která jsem zvyklý a jsem jimi odkojený už od malička," přiznává.

Technologie zpracování vína ve světě jsou sice podle něj velmi podobné, rozdíl je však ve složení půdy, povětrnostních vlivech i slunci.