Za první tři čtvrtletí loňského roku se na jižní Moravě živě narodilo o 138 dětí více než ve stejném období v roce předchozím, a to 10 320. „Dřív sňatky a narození dítěte lidé odkládali do staršího věku. Rodiče se zaměřovali na nové možnosti, kariéru, cestování. Teď se toho už částečně nabažili a vrací se k tomu, že chtějí mít děti. Často víc než jedno,“ vysvětlil nárůst demograf Milan Jeřábek z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Dodal, že v kraji je vývoj relativně stabilní.

Žralok krátkoocasý.
330 tisíc lidí: zoo hlásí rekordní zájem návštěvníků. Nové lákadlo? Žraloci

Významný nárůst počtu dětí zaznamenali porodníci především v některých okresních nemocnicích. Ještě v roce 2011 rodilo ve vyškovské porodnici 580 žen. Loni a předloni se jejich počet zdvojnásobil. „Tehdy v naší porodnici porodilo více než tisíc žen. Poslední roky u nás porodí zhruba 450 žen, pro něž nejsme spádová nemocnice. Z toho něco málo pod sto žen je ze Slovenska,“ sdělil primář gynekologicko-porodnického oddělení Josef Eim.

Přibývá novorozeňat

- Ve znojemské porodnici se loni devětkrát narodila dvojčata. Z 958 novorozenců se 31 jmenuje Jakub.
- V Nemocnici Milosrdných bratří odrodili 2085 novorozenců.
- Jedním z trendů je, nechat si dítě po porodu co nejdéle na svém těle.
- Budoucí matky své požadavky dávají do porodního plánu. Rekordmani už přesáhli čtyřicet stran.

Více porodů zaznamenali i v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. „V loňském roce jsme jich měli 2085, což je o 116 více než v roce 2017,“ uvedla vrchní sestra nemocnice Drahomíra Danielová.

Na rozdíl od přirozených porodů počet císařských řezů naopak klesl. Například v boskovické porodnici pod pětinu ze všech porodů. „Co se týká trendů dnešní doby, nejvíc si ženy přejí nechat dítě po porodu co nejdéle na svém těle. Setkali jsme se i s neobvyklým požadavkem, kdy byl zájem o takzvaný lotosový porod – jedná se o ponechání placenty na pupeční šňůře do doby, než pupečník sám odpadne. Tento způsob ale neumožňujeme,“ řekla staniční sestra Pavla Živná.

Požadavky na vedení porodu se mezi matkami výrazně různí i ve Vyškově. „Nicméně rapidně narostly. Utěšuji personál tím, že zatím rodičky chodí pouze s jedním porodním plánem cca na jednu až dvě stránky A4, rekordmani však už přesáhli stran čtyřicet. Snažíme se ale, pokud to lze, přáním vyhovět,“ zmínil Eim.

Ilustrační foto.
Vinaři v roce 2018 zaváleli. Získali přes 900 medailí

Jména rodiče preferují tradiční. Častí jsou v kraji Jakub a Eliška. Potvrdili to i ve znojemské porodnici. „Jakubů bylo jednatřicet. Druhá nejčastější chlapecká jména byla Matyáš a Adam. Nejčastějším jménem děvčátek bylo Eliška, Adéla, Ema či Natálie,“ doplnila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

MARIYA OSTRENKOVÁ