Podnik se jmenuje Thomas Johann Kafé. „Chtěli jsme trochu zajímavější název, nad kterým by se lidé zamysleli a zároveň by odkazoval na toto zajímavé místo. Málokdo totiž ví, že Masaryk byl pod tímto jménem v matrice zapsán,“ říká Lukáš Krpal, majitel kavárny.

Jak připomněl, provozovna leží mezi dvěma důležitými místy Masarykova života. Hned vedle totiž zřejmě stával rodný dům budoucího profesora a prezidenta a kavárna také stojí na cestě ke kostelu svatého Vavřince, kde malého Masaryka následující den po narození farář pokřtil. Nejen jako Tomáše, ale i Johanna, tedy česky Jana. „U Masaryků to bylo výjimečné jméno. Jan byl i nejstarší Masaryk dohledaný v prezidentově rodokmenu až v polovině sedmnáctého století,“ sdělila hodonínská historička Hana Sýkorová.

Masarykova neřest

Spojení jinak střídmě se stravujícího Tomáše Garrigua Masaryka s kávou je namístě. Byl abstinent a nekuřák. Zato kávu měl rád, a to nejen černou. „Komentoval to slovy, že nějakou neřest mít musí. Pověstné byly jeho večeře, kdy si dával jen suchou buchtu právě s bílou kávou,“ přiblížila prezidentské menu předsedkyně Masarykovy společnosti a ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíková, která už také Thomas Johann Kafé navštívila.

Myšlenka se líbí i řediteli hodonínské Okresní hospodářské komory Michalu Švagerkovi. „Nevím o tom, že by někdo v našem regionu spojil název podniku s naším slavným rodákem. Domnívám se, že takový unikátní název může přilákat i řadu turistů,“ vyjádřil se Švagerka.

Majitel kavárny Lukáš Krpal zdůraznil, že by se na Masaryka nemělo zapomínat. „Je velice zásadní osobnost našich dějin, a navíc je místním rodákem,“ řekl.

K výročí zahájili v kavárně akci 100 za 100 Udělej dobrý skutek, která odstartovala v neděli. Lidé, kteří se projektu zúčastní a udělají dobrou věc, mohou získat stokorunový poukaz do kavárny.

Ilustrační foto.
Kyjov potřebuje lidskou krev