Výskyt parazitů potvrdil například Ladislav Burýšek z portálu Klíště.cz, který se jimi zabývá. „Letošní zima byla poměrně dlouhá. Jejich sezona tedy začíná oproti loňsku o něco později. Ze zkušenosti ale víme, že o co později, o to bývá klíšťat více,“ sdělil.

Klíšťata a jimi přenášené choroby
Kdo potvrdil letošní výskyt klíšťat: laboratoře vyšetřující jimi přenášené nemoci.
Encefalitida v kraji: přes šedesát lidí za prvních deset měsíců loňska.
Borelióza v kraji: asi dvě stě padesát lidí od ledna do října loňského roku.
Proočkovanost České republiky proti encefalitidě: zhruba dvacet procent lidí.

Řada lidí si nástupu roztočů na jaře všimne nejdřív na domácích mazlíčcích. „Každým dnem očekávám, že domů naše labradorka klíšťata donese. Kupuji jí proto tabletu, která je má odpuzovat. Kdybych to neudělal, byla by jimi doslova obsypaná,“ popsal svou zkušenost chovatel Michal Sládek z Čejkovic na Hodonínsku.

Ve výskytu klíšťové encefalitidy, jedné z nebezpečných nemocí přenášených klíšťaty, patří Česká republika na špičku v Evropské unii. Čelní příčky v počtu nemocných patří jižní Moravě.

Statistiky ukazují, že se v Jihomoravském kraji v prvních deseti měsících loňského roku nakazilo encefalitidou přes šedesát lidí. To je dvojnásobek nakažených oproti roku 2017. Nejvíce nakažených klíšťat, více než šest procent, je podle odborníků v okresech Brno-město a Blansko.

Městské divadlo Brno. Ilustrační foto.
Předsudky o černém těle, téma tolerance. Představili program Divadelního světa

OČKOVÁNÍ? KAŽDÝ PÁTÝ

Očkovat proti encefalitidě se u nás dává jen asi pětina lidí. „V Rakousku až devadesát procent,“ upozornil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Zdůraznil ale, že zájem o očkování postupně stoupá.

Na nízký podíl očkovaných proti encefalitidě upozorňují praktičtí lékaři a poukazují přitom především na dospělé. „Dospělí na sebe v zásadě zapomínají. Starají se především o to, aby měli očkované vlastní děti. Ty pak mají naočkované proti kdečemu, ale sami se vystavují riziku,“ uvedl vyškovský lékař Rostislav Verner.

Možnost očkování proti klíšťové encefalitidě využil i profesionální hasič Zdeněk Kachyňa z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Očkovat jsem se nechal asi před třemi lety. Hlavně proto, že jezdím často na ryby, kde je klíšťat až dost,“ popsal.

Vlak RegioJet. Ilustrační foto.
Vlakem z Brna do Bohumína? Regiojet láká na komfort

Nemoc se ale nemusí přenášet jenom kousnutím klíštěte. „Objevily se případy, kdy se encefalitida přenesla na člověka prostřednictvím mléčných produktů,“ uvedl Ivo Rudolf z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.

Jinou nebezpečnou nemocí přenášenou klíšťaty je borelióza. Na jižní Moravě je boreliózou nakažená desetina až pětina klíšťat. Jedině v okolí Břeclavi jsou na tom lépe a vykazují poměr nakažených klíšťat pod deseti procenty.

Moravanů nakažených boreliózou meziročně neubývá. Jen do října loňského roku se v Jihomoravském kraji nemocí nakazilo zhruba dvě stě padesát lidí.

Letos se už v regionu poprvé objevil také piják lužní, který byl dříve typický spíše pro zahraničí. Lidem sice zvýšené nebezpečí nehrozí, ale například na psy mohou pijáci přenést takzvanou psí babeziózu, která pro ně může být až smrtelná, pokud se nezačne léčit včas. O přesném vymezení území výskytu pijáka nejsou zatím jasné údaje. Podle speciálního výzkumného týmu odborníků z iniciativy Najdi pijáka se v Jihomoravském kraji piják vyskytuje mimo jiné mezi řekami Dyjí a Moravou.

IVA HAGHOFER
ADAM KOŠIR