„Potkali jsme se s prvními subjekty, které jsme brali jako ideální variantu. Jsem rád, že jsme se byli schopni na základní podobě spolupráce dohodnout,“ uvedl Grolich.

V neděli večer jednali o tom, jak si rozdělí kompetence v radě kraje. Debata potrvá do pozdních nočních hodin. „O jednotlivých oblastech se bavíme poctivě," podotkl lídr starostů František Lukl.

Nový hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich z KDU-ČSL.
Jsem rád, že jsme zasedli k jednomu stolu a domluvili se, hodnotí volby Grolich

Grolich získal ve volbách na jihu Moravy suverénně nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech. Dostal jich přes dvanáct tisíc, o téměř osm tisíc víc než třeba stávající hejtman Bohumil Šimek.

Podle předběžné dohody obsadí lidovci, Piráti a občanští demokraté po třech postech v radě, zástupci Starostů pro jižní Moravu dva. Lidovci získají hejtmanský post po dvanácti letech. Grolich kvůli tomu opustí funkci starosty Velatic na Brněnsku. „Věřím, že starostování je základní předpoklad pro jakéhokoli kandidáta na vyšší pozici v kraji, včetně hejtmanství,“ míní.

Vítězné ANO pravděpodobně skončí v opozici. „Je smutné, že obcházení vítěze voleb se na jihu Moravy stává tradicí,“ sdělil stávající hejtman a lídr hnutí Šimek.

Podobně skončilo ANO mimo radu také před dvěma lety na brněnském magistrátu. „Tam nejsou Starostové, jinak je složení víceméně stejné,“ přemítal politolog Michal Pink.

Pravděpodobní koaliční partneři se na spolupráci začali domlouvat ještě dřív, než vůbec Šimek vyrazil vyjednávat do ostatních volebních štábů. Rychlou domluvu na nové krajské koalici podle politologa Lubomíra Kopečka umožnily volební výsledky. „Odstupy mezi budoucími koaličními stranami nejsou velké, není mezi nimi jednoznačný vítěz. Jejich spojenectví se jeví jako přirozené,“ zhodnotil Kopeček.

Shodu bez účasti ANO podle něj umožnil ne úplně vysoký volební výsledek tohoto hnutí. „Kdyby dopadlo třeba jako v Moravskoslezském kraji, kde mělo přes třicet procent, tak by se podobná koalice dala velmi obtížně vytvořit,“ glosoval.

Lídr Starostů pro jižní Moravu František Lukl už v sobotu odpoledne Deníku Rovnost řekl, že nejblíže je jim ODS a Piráti. „Je otázka, jestli se k nám připojí KDU-ČSL, případně někteří další,“ přiblížil v době, kdy pokračovalo sčítání hlasů.

Online reportáž
Stanislav Juránek.
Jihomoravský kraj má 65 nových zastupitelů. Podívejte se, koho jste si zvolili

Rychle domluvenou koalici kritizovala i jednička dalšího uskupení v novém zastupitelstvu, Spolu pro Moravu, Jan Vitula. Jedná se o spojení TOP 09, Zelených, Liberálně ekologické strany, Moravského zemského hnutí a Idealistů. „I na rychlosti, s jakou se koalice vytvořila, je vidět, že to bylo domluvené dlouho dopředu. Mají sedmatřicet křesel. Je to regulérní koalice. Že obešli vítěze voleb se dalo očekávat. Že z nás před volbami dělali blbce, když říkali, že nic domluvené není, je věc druhá,“ prohlásil.

Ze stávající koalice, v níž bylo ANO, sociální demokraté, TOP 09 a Starostové pro jižní Moravu, tak zůstane ve vedení kraje pouze posledně jmenované uskupení. „Teď se budeme snažit dělat co nejlépe svou práci v opozici,“ přislíbil Vitula.

MICHAL HRABAL
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI