V České knize rekordů je Zehnal zapsaný hned několikrát. Kromě toho, že vlastní nejvíce kuriózních kol, drží rekordy i za jízdu na nich. Dokázal například na kole udělat deset piruet bez dotyku se zemí a za jízdy zvládl s bicyklem i kotrmelec. Na kole Baletka, u kterého je třeba zvlášť řídit přední a zadní kolo, ujel nejrychleji slalom a na minikole kilometr.

JEDINÝ V REPUBLICE


Své výkony pravidelně předvádí na akci Brněnské RekordOvál a na festivalu rekordů v Pelhřimově. „Spolupracujeme s ním od roku 2010. Jeho stanoviště je u dětí i dospělých vždy velmi oblíbené,“ všiml si Luboš Rafaj z agentury Dobrý den, který festival pořádá.

Neobvyklost bicyklů lze vidět na první pohled. Pro mnohé je ale překvapující, že se na nich dá i jezdit. „Ani bych nevěděl, jak se na tom sedí. Nic podobného jsem neviděl,“ divil se třeba Martin Hořanský, který originální kousky obdivoval na brněnském velodromu.

Vlaskové nádraží ve Vyškově
Správa železnic opraví tři nejhorší nádraží Vyškovska. Spolknou desítky milionů


Kromě vytváření rekordů jezdí Zehnal svá kola představovat na různé zábavné akce po celé republice. „Přes léto jsem někdy pryč i celý týden, každý den někde jinde,“ popsal Zehnal. Tyto aktivity je pro něj někdy těžké skloubit s běžným povoláním zámečníka.

Nejčastěji si podle něj lidé chtějí vyzkoušet jízdu na kole s obráceným řízením a na minikole Spermia, které je dlouhé pouze půl metru a vešlo by se do nákupní tašky. „Jsem jediný v republice, kdo na něm zvládne jezdit,“ pochválil se.

S půjčováním svých kol na akcích je ale opatrný, protože se na nich už několik lidí zranilo. „Mně se naštěstí úrazy vyhýbají. Ale někteří už si například zlomili ruku nebo rozbili kolo,“ přiznal Zehnal. Kola proto raději ani neprodává. „Nechci mít někoho na svědomí,“ vysvětlil.

NOVINKA: DÍVČÍ SEN


S úpravou bicyklů začal Zehnal v roce 1988, kdy chodil do sedmé třídy. „S kamarády jsme si tehdy vyrobili dvojkolo. Bavilo mě to, a tak jsem v tom pokračoval,“ uvedl kutil. V garáži rodičů poté vyrobil první vysoké kolo. Nyní už má vlastní dílnu. Na úpravu kol mu ale kvůli častým akcím a práci zbývá stále méně času.

Zprávy o jeho netradičním koníčku se rychle roznesly po okolí a lidé mu často vozí stará jízdní kola. Má tak k dispozici nejrůznější součástky. „Dostávám i funkční kousky, které je škoda rozdělat. Posílám je organizaci Kola pro Afriku, která je daruje tamním dětem,“ sdělil Zehnal.

Kromě vlastních kousků si do své sbírky postupně několik bicyklů i koupil, ale nejvíce si cení těch, které sám vyrobil. „Vyzdvihl bych Žirafu, která je dva metry vysoká a je to největší jízdní kolo v republice,“ řekl.

Novinkou v jeho dílně je speciální kolo pro ženy s názvem Dívčí sen, ve kterém je zabudovaný vibrátor. „K zapůjčení je až od osmnácti let,“ dodal s nadhledem.

ADAM LUKŮVKA

Co všechno obnáší práce policisty, zjistili lidé na workshopu na vyškovském stadionu za Smetanovými sady.
OBRAZEM: Jaké to je být policistou? Fyzické testy zvládli tři zájemci ze sedmi