Spolupracovníci spolku rezervaci sledují dlouhodobě. „Pracují tam bez dozoru ukrajinští dělníci. Pokáceli i ohrožené druhy, třeba višni křovitou. Navíc na plochy využili chemický postřik,“ popsal jeden ze spolupracovníků Petr Jelínek.

Podle něj dělníci kosili i v době začínajícího květu prvních jarních rostlin, hlaváčku jarního a koniklece velkokvětého. „Předali jsme proto podnět na prošetření na inspekci životního prostředí,“ dodal Jelínek.

Návštěvníky výstavy čeká kolem stovky fotografií často komentovaných citáty ze skladatelových soukromých pamětí.
Skladatele Tučapského připomíná gramofonová deska ze slavného studia Abbey Road

Že na místo inspektoři vyrazili a také ho zkontrolovali, potvrdila mluvčí instituce Jana Jandová. „Na základě podnětu jsme na místě minulý týden věc šetřili. Kontrola však ještě není u konce, proto nemáme konečné stanovisko,“ informovala Jandová.

Větrníky
· Jedná se o národní přírodní rezervaci v blízkosti Letonic.
· Důvodem ochrany je výskyt cenné stepní vegetace.
· Rozloha rezervace je přes čtyřicet hektarů.
· Kosením má být uvedena do původního stavu.

Podle Bohuslava Kouteckého, který Hnutí Duha na problémy v rezervaci upozornil, pracovali dělníci tak, aniž by kontrolovali, co ničí. „To, co měli odstranit, to nevyřezali. Místo toho zničili rostliny, které jsou pod ochranou. Svou práci navíc udělali velmi nekvalitně,“ okomentoval Koutecký.

Sám dlouhodobě v rezervaci pracoval jako lesník. „Díky tomu vím, že se stalo něco, co není v pořádku,“ vysvětlil Koutecký.

Většinu informací k prošetření inspekce získala od něj. „Působil jsem v místě celý rok, takže vím, jakým způsobem se tam pracovalo,“ dodal Koutecký.Ukrajinští dělníci kosili ohrožené druhy a používali chemikálie v národní přírodní rezervaci Větrníky u Letonic. Situaci prošetřuje inspekce.Zdroj: archiv Hnutí Duha Brno

Podle ředitele jihomoravského pracoviště Agentury ochrany krajiny a přírody, která se o rezervaci stará, Stanislava Koukala, je kácení součástí dlouhodobého projektu. V lokalitě převládá především svída a trnky. Tyto dřeviny musí zmizet kvůli rostlinám, které patří k ohroženým druhům. „Větrníky jsou rezervací, kde v sedmdesátých letech nebyly ještě žádné dřeviny, ty se však postupem času rozmnožily,“ řekl Koukal.

V muzeu v Hošticích-Herolticích představili návštěvníkům novodobější způsob hospodaření s použitím traktorů a nářadí  i ukázku polních prací  našich předků s koňmi.
Návrat do dětství: Už ve dvanácti jsem jezdil s traktorem, vzpomínal muž v muzeu

Uvedl, že ví, že podnět na kontrolu byl podán kvůli tomu, že při pracích byla křovinořezem pokosena i višeň křovitá. „Ta ale momentálně nemá listí, takže je špatně rozeznatelná. Nejedná se ale o zvlášť chráněný druh a poškozena jich byla jen část,“ řekl s tím, že rostlina by uhynout neměla.