Za své zelí získala 95 bodů a před ostatními měla výrazný náskok, neboť druhý Antonín Pavlatka z Velké nad Veličkou dostal o devatenáct bodů méně. Příchozí zajímal hlavně vzhled pokrmu a jeho harmonická chuť. „Některé jsou moc slané, jiné zase příliš kyselé. Hledám takové, které je nejvyváženější. Je to ovšem velmi individuální," svěřila se například Libuše Minaříková.

Organizátorům se podařilo nabídku koštu oproti loňsku o 48 položek rozšířit. I když úkol to nebyl jednoduchý. „Lidé si doma kysané zelí připravují, ale s tím, aby nám je na košt doručili, je potíž. Vesměs každého jsme museli navštívit a vzorek si od něj vzít," řekl za pořadatelský tým Antonín Vrba.

Čtěte také: Oživit starý kyjovský kroj? Měsíce práce a desítky tisíc korun

Některé vzorky doputovaly ze slovenského Záhoří. Jasnou převahu mělo zelí bílé, zhruba v deseti případech se na pultech objevilo i červené. „Je to pro nás příjemné zpestření. Červené zelí nedělá úplně každý, hodí se třeba ke kačeně nebo martinské huse," vypověděla starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Jaké zajímavé tradiční pokrmy je možné ze zelí připravit, představily návštěvníkům ženy z Kozojídek včele s vyhlášenou kuchařkou Marií Jakubíčkovou. Ta už například vydala i menší knihu receptů a pořádá kurzy o vaření. Po zelných šlíškách, kterých kozojídecký „babinec" uvařil asi 250, se doslova zaprášilo. „Zelí nakrájíme, posolíme, vymačkáme z něj vodu a přisypeme hrubou mouku. Vytvarujeme šlíšky, které poté uvaříme v horké vodě. Poté smícháme s opečenou slaninou a cibulí, všechno nakonec dáme zapéct do trouby," podělila se o jeden z tradičních receptů Jakubíčková.

V Blatničce se milovníci kysaného zelí sešli podruhé a už nyní je téměř jisté, že příští rok se tam vydají znovu. „Se starostkou jsme se rozhodli, že překonáme rekord 170 vzorků, který jsme vytvořili na koštu v Hluku. Tehdy jsme se dostali i do české knihy rekordů," upozornil Vrba.

Zelné košty nejsou tak časté jako akce s vínem, pálenkami nebo klobásami. Zajímavé přitom je, že podle Jiřího Talaše ze Zelinářské unie Čech a Moravy jsou na tom tuzemští pěstitelé zvláště poslední roky dobře. „Zelí se u nás urodilo dostatek a v jeho produkcí jsme soběstační. Bohužel některé supermarkety je i přesto dovážejí ze Slovenska, Německa či Rakouska," uvedl Talaš.

1. Drahomíra Sochorová, Svatobořice-Mistřín – 95 b
2. Antonín Pavlátka, Velká nad Veličkou, 76 b
3. Anežka Tomšicová, Lipov, 71 b
Nejlepší zelí z Blatničky: Karel Juřena, 9–10 místo