David Kozelský dům znal už z dětských let. „Ve Znojmě jsem se narodil a vyrůstal a jako kluci jsme prolezli, co jsme mohli. Naproti navíc byla truhlářská dílna, kde pracoval můj děda. I proto jsem věděl, že je to velmi zajímavý, pestrý a členitý dům,“ říká Kozelský. Jak dodává, jeho otec byl stavař a řemeslná průprava se mu při opravách domu mimořádně hodí. „Spoustu věcí si dokážeme udělat sami. Až se nám stává, že když tu jsme, ztrácíme trochu pojem o čase, “ podotýká Kozelský.

Stará pekárna, jak majitelé domu říkají, oslovil i Valerii Kozelskou. „Má inspirativní historii plnou pekařů, pivovarníků a vinařů. A první, co mi padlo do očí, když jsem se podívala do historie vlastníků, kterou zpracoval Otto Bouda, bylo to, že jeden z vůbec prvních středověkých majitelů domu se jmenoval úplně stejně jako můj děda, “ usmívá se Kozelská, jejíž ruka a umělecké zázemí rodiny je vidět v úpravě interiérů.

David Kozelský vzpomíná na další příhodu, která je k domu přivedla. „Měli jsme vyhlédnutý malý dům dole u řeky, ale když jsem odpovídal na inzerát, opsal jsem si omylem telefon z jiné nabídky. A to byla právě dnes už naše Stará pekárna,“ doplňuje.

Než se usadili ve Znojmě, pracovali v nadnárodních firmách a cestovali. „Dva roky jsme prožili na Tchajwanu, kde jsme studovali a já také trénoval tamní národní tým rychlostních kanoistů. Stále s nimi spolupracuji,“ dodává se Kozelský, někdejší vrcholový sportovec.

Takto v posledních pěti letech zachytili lávku přes Švýcarskou zátoku reportéři Znojemského deníku Rovnost.
Na opravu lávky přes Švýcarskou zátoku dá kraj osm milionů

Podle znojemského památkáře Jana Kozdase mladí manželé jednoznačně změnili osud a vyhlídky domu. „Je to pozdně středověký dům se složitým stavebním vývojem. Předchozí majitelé se o něj bohužel nestarali. K nejcennějším prvkům v domě patří krásná sklípková klenba v mázhausu a té se kvůli špatnému stavu domu už objevovaly trhliny. Noví majitelé dům stáhli a dalším škodám předešli. Celkově jejich opravy přinesly velký posun k lepšímu, “ poukazuje Kozdas.

Nyní Kozelští chystají kompletní opravu střechu. Pod ní plánují byty, které využijí zřejmě pro sebe. S dalšími již opravenými podnikají. „Milujeme cestování a tohle je způsob, jak si přitáhnout svět i sem k nám. A setkání se zajímavými hosty nás nabíjí,“ vysvětluje Valerie Kozelská.

V přízemí domu plánují obnovit obchůdky. A sklep by časem rádi využili jednak jako vinárnu, jednak pro kulturní vystoupení.

Do domu už dnes nahlíží turisté při prohlídkách města. „Právě díky tomu jsem se s Kozelskými seznámila, když oslovili kolegyni, která prohlídky organizuje a nabídli, že tam mohou lidé nahlédnout. Moc se mi také líbí nadšení s jakým se do oprav pustili i rozhled a nadhled, který mají díky svému cestování,“ uvažuje Jana Alexová ze Znojemské Besedy.

Znojmo má pivní lázně. V historickém podzemí. Lidé se mohou naložit do dřevěných kádí se speciální koupelí a přímo z kádě si sami čepovat pivo.
Znojmo má pivní lázně. V historickém podzemí