Na projektu spolupracuje Jihomoravská rozvojová společnost a nízkonákladový dopravce Blue Air. „Jakmile doladíme poslední detaily smlouvy s dopravcem, budeme moci představit letový řád, konečné ceny letenek a standard palubních služeb. Předpokládáme, že tyto informace zveřejníme v lednu 2018,” uvedl jednatel Jihomoravské rozvojové společnosti Daniel Mahovský.

Do Milána a Bruselu letadla zamíří třikrát týdně, do ostatních měst dvakrát. Frekvence letů se průběžně přizpůsobí i poptávce a potřebám cestujících. „Výhodou spolupráce se společností Blue Air je jejich letadlo se základnou přímo na brněnském letišti, což nám podobná přizpůsobení letového řádu výrazně usnadní,” dodal Mahovský.

Kouř z automobilů. Ilustrační foto.
Bezpečně i v noci. V Brně vznikla první učebnice jízdy autem za tmy

Nové spoje mohou zvýšit počet lidí odbavených na brněnském letišti v Tuřanech až o sto třicet tisíc. „Věříme tomu, že si linky velmi brzy najdou své pasažéry. Letiště Brno má velkou výhodu v tom, že je kompaktní, odbavení bývá rychlé a cestující tu nemusejí trávit příliš času čekáním. Věřím, že právě pohodlí a rychlost pomůže atraktivitu linek zvýšit,“ sdělil předseda představenstva Letiště Brno Milan Kratina.

Investice 60 milionů

Součástí plánu je i založení nové společnosti Blue Air Moravia Transportation, ve které bude mít kraj pětatřiceti procentní podíl.

V příštím roce investuje Jihomoravský kraj do projektu šedesát milionů korun. „Jedná se o výrazně menší částku, než investují do rozvoje leteckých spojení jiné regiony. Předpokládáme, že v následujícím roce bude ještě nižší a ve třetím roce už očekáváme vyrovnané hospodaření nově založené společnosti,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

 ZUZANA PEKÁRKOVÁ