Dosavadní vývoj zatím lékaře přinutil k rozsáhlým přesunům pacientů, slučování oddělení a dalšímu omezování péče, které musí ustoupit přibývajícím covidovým pacientům. Brněnská fakultní nemocnice je přitom největším poskytovatelem specializované péče pro pacienty z celého jihu Moravy. „To, s čím aktuálně bojujeme, není způsobeno až tak nedostatkem prostor vyhrazených pro pacienty​ s covidem, ale hlavně kritickým nedostatek personálu, který je už opravdu zcela vyčerpaný,“ uvedl zdravotnický náměstek Ondřej Ludka.

Bohunický špitál je dlouhodobě jedním z nejvytíženějších v republice. O covidové pacienty se tamní lékaři starali i v létě, byť v mnohem menším počtu. „Navíc kromě superspecializované a centrové péče musíme poskytovat péči i o ostatní necovidové a covidové pacienty. Jsme tu proto, abychom se postarali o co ​možná nejvíce covidových pacientů a zároveň zajistili péči o pacienty naše, i z jiných nemocnic, vyžadujících specializovanou či ​superspecializovanou péči jinde nedostupnou,“ vylíčil Ludka.

Očkování na Vysočině, ilustrační foto.
Covid: vysoké číslo zemřelých v Bohunicích, v Kyjově vyhlásili stav nouze

V předchozích týdnech se vedení nemocnice rozhodlo uzavřít polovinu operačních sálů a s tím výrazně omezit operativní výkony. K podobným opatřením se uchýlili rovněž v brněnské Dětské nemocnici, která v současné době navíc čelí náporu pacientů s dalšími respiračními onemocněními. „Nikdo se nemusí bát, že by nebyl ošetřen, ale pokud se nejedná o akutní stav a věc jde vyřešit nebo konzultovat po telefonu, budeme takto postupovat do odvolání,“ vysvětlil primář diagnosticko-terapeutického centra Petr Benda.

V pondělí do Fakultní nemocnice Brno nastoupilo na výpomoc osm vojáků z vyškovské posádky, od začátku příštího týdne přislíbilo pomoc také pět jihomoravských policistů, jež budou pracovat i ve směnách. „Omezení ambulantní péče se mimo jiné týká vydávání receptů, pravidelné kontroly a dlouhodobé sledování pacientů ve stabilizovaných stavech. V případech osobních návštěv ambulancí je potřeba také počítat s delšími čekacími dobami,“ doplnil ve středu Benda.

Stav hromadného postižení osob v resuscitační péči vyhlásilo v úterý kyjovská nemocnice, jehož příčinou byl právě intenzivní nárůst pacientů hospitalizovaných kvůli koronavirovému onemocnění. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha lze situaci zvládnout bez zavedení nouzového stavu, nutné je ale přijmout razantnější opatření.