„Stáhnout si ho lidé mohou z webu Správy. V tištěné formě je pak k dispozici na informačních místech národního parku," informoval David Grossmann ze Správy parku.

Většina rostlinných druhů, které lidé považují za plevele, pomalu mizí ze zahrádek i polí. Botanik Radomír Němec ale nabízí jiné řešení. „Zbavování se nepohodlných druhů má i svoje negativa. Snižuje se druhová pestrost a používání herbicidů vede k postupnému ukládání nežádoucích látek v půdě. Přijde mi proto inspirativní tolerantní přístup uplatňovaný našimi předky: S plevely nebojovat a využít je třeba pro zpestření jídelníčku," říká.

Nová publikace tak přináší popis a fotografie dvacítky rostlin, které běžně rostou na zahradách i polích Podyjí. Z některých lze připravit léčivé nálevy, odvary či masti. Jiné se zase hodí do polévek, salátů nebo k přípravě špenátů.

Ideální čas pro ochutnání velké většiny rostlin je právě jaro. Mladé rašící listy bršlice kozí nohy se hodí například do polévek nebo nádivek. „Působí močopudně a z těla dokáže vyplavovat soli. Používala se tak proti revmatismu nebo dně," popsal Němec. Z kořenů čekanky obecné lze připravit bezkofeinovou alternativu kávy známou jako cikorka. Čerstvý kerblík třebule štětinoplodý se zase výborně hodí třeba na chleba s máslem.

Pozor by si ale lidé měli naopak dát na durman, tetluchu nebo vlaštovičník větší.