Svůj objev pak žena zveřejnila také na sociální síti a spustila tím vlnu reakcí od lidí, kteří měli podobné štěstí jako ona. „Mně vletěla až do postele. Osobně mi nijak nevadí, ale nemám ráda nezvané hosty,“ uvedla například Pavlína Bálintová.

Podle zoologa a entomologa Pavla Dedka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava mohou lidé kudlanku nábožnou vidět právě v pozdním létě a brzké podzimní době. Právě tehdy vrcholí jejich aktivita, kdy se množí a hledají si místa, kde nakladou vajíčka. „Upoutá pozornost lidí. Většina motýlů a podobných druhů už je pryč a tohle je největší tvor, kterého mohou lidé touto dobou potkávat, když nepočítám kobylku ságu,“ informoval Dedek.

Podle Dedka však už kudlance nábožné označení kriticky ohrožený druh nyní nepřísluší. „Je to ukázka toho, jak jsou zákony nepružné. V roce 1992, kdy byla vyhláška schválená, ještě vzácná byla, ale nyní už ne,“ myslí si odborník.

Jablka. Ilustrační foto.
Místní jablka budou vzácná. Kvůli mrazům

Přiznává, že v posledních letech se jejich počet na jižní Moravě i v celé republice zvyšuje. „Je to příklad druhu, který se rozšiřoval i na severní Moravu, nachází se také ve východních Čechách,“ zmínil Dedek.

Jeho poznatky potvrdil i zoolog Antonín Reiter z Jihomoravského muzea ve Znojmě. „Její početnost soustavně narůstá a zároveň roste i její areál. Předtím kudlanka bývala opravdu jen na nejteplejších místech Břeclavska a Znojemska. Na Znojemsku to byla vřesoviště na jih od Znojma a nikde jinde se nedala najít. Ale v současné době se vyskytuje i v úplně jiných biotopech,“ vysvětlil Reiter.

Plocha jejich výskytu v České republice se šíří zřejmě globální změnou klimatu. „Souvisí to s lokálním výkyvem teplot. Klima se otepluje,“ zdůvodnil Reiter.

Malou invazi tohoto hmyzu zaznamenali letos na Slovácku, kde lidé nacházeli i tři na jednom místě.

ilustrační foto.
V obcích už se lépe dýchá. Díky novým kotlům