Většina pozemků podléhajících církevním restitucím je na severu blanenského regionu. Majetkové vztahy chtějí vyřešit třeba v Kunštátě. Na území města je totiž hodně pozemků, jejichž užívání není možné kvůli nevyřešeným restitucím. „Blokování církevního majetku komplikuje i činnost města. Nejsou to jen pozemky, o které se stará stát, ale jsou zapsané i v katastru nemovitostí pod městem Kunštát nebo soukromými vlastníky. Není ale ze zákona povolené s těmi pozemky nějak nakládat,“ popsal starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Dodal, že nejasnosti okolo restitucí brzdí rozvoj regionu. A to zejména tam kde jsou pozemky zastavěné nebo se tam stavět v budoucnu může. „Kvůli tomu není ve městě dostatečná možnost podpory mladých lidí a rodin, kterým město ani nemůže nabídnout dost zajímavé pozemky na stavby rodinných domů. A to i přesto, že v územním plánu jsou uvedeny,“ uvedl Wetter.

Město má proto strach, aby kvůli nedostatečné nabídce pozemků nedošlo k odlivu zájemců o region. „Podnikatelé v okolí Kunštátu neinvestují, protože nemají možnost koupit výhodné pozemky. Dokonce se stalo, že některé stavební pozemky si vytipovaly developerské firmy na stavu bytových domů, ale když se dozvěděly, jak je to s vlastnictvím, tak ustoupily,“ přiblížil kunštátský starosta.

O pozemky církve mají zájem i v Letovicích. Nechali si zpracovat i studii, podle níž by na prázdných, tak zvaných farských, pozemcích měly vyrůst nové domy. „Zájem o pozemky trvá, bez nich totiž stavět nemůžeme, ani tam není možné přivést inženýrské sítě. Zatím čekáme, jak situace dopadne a pak teprve budeme řešit, jak postupovat dál. Je ale jisté, že kupovat asi dvacet hektarů církevních pozemků město nemůže, protože na to nejsou peníze. Spíše bychom to řešili nějakou výměnou,“ myslí si vedoucí stavebního odboru letovického úřadu Radek Zemánek.

Podle zákona, který má začít platit v lednu, dostanou církve zpět větší část majetku a zbytek jim stát vyplatí. „Co se týče církevních restitucí na Blanensku, podle kritérií navrženého zákona se žádný majetek vracet nebude, ale bude se nahrazovat,“ přiblížil šéf Pozemkového úřadu v Blansku Stanislav Skřipský.

Církve, kterých se týkají restituce na Blanensku:

Kongregace Těšitelek Božského Srdce Ježíšova sester

chudých nemocných

Římskokatolická církevCisterciácské opatství „Porta coeli“ v PředklášteříArcibiskupství OlomouckéKonvent Hospitálního řádu sv. Jana z Boha – Milosrdných bratříČeskoslovenská provincie Kongregace Dcer Božské láskyKongregace milosrdných sester III. řádu sv. Františka

Zdroj: Pozemkový úřad Blansko