„O víkendu si k nám pro zamilované kytky nikdo nechodil, navážeme je až na středu,” řekla květinářka z Blanska Jana Procházková. Největší zájem podle ní bude o růže, gerbery a tulipány.

Pro kytici se u ní možná zastaví i David Musil. „Vyberu nejspíš červené růže,” přemýšlí nad valentýnským dárkem dvacetiletý mladík z Rájce-Jestřebí.

Amatérští speleologové se po třech sezonách prokopali k Brumbálovu dómu.
Šli po průvanu. Amatérští jeskyňáři objevili v Moravském krasu Elfí domeček

I ve vyškovském květinářství Slunečnice se nejvíc prodávají růže. Výrazně větší tržby ale neočekávají. „V posledních letech zájem na Valentýna docela opadl, víc květin prodáme třeba na Mezinárodní den žen,” porovnala floristka Magdalena Vlčková.

Výběr z valentýnských akcí
BLANENSKO
• soutěž o nejkrásnější báseň: 1. – 28. února, knihovna, Blansko
• valentýnské menu: 14. – 18. února, restaurace Zámecká Sýpka, Blansko
• valentýnský turnaj ve stolním tenise: 17. února, tělocvična bývalého učiliště, Velké Opatovice

VYŠKOVSKO
• svatovalentýnské menu:
14. – 18. února, restaurace hotelu Arkáda, Bučovice
• valentýnské saunování:
14. února, hotel U zlaté rybky, Tučapy
• valentýnský večírek:
14. února, Zámecká restaurace Austerlitz, Slavkov u Brna

Speciální valentýnské menu nabízí třeba v restauraci Zámecká Sýpka v Blansku nebo v hotelu Arkáda v Bučovicích na Vyškovsku. „O rezervace je zájem, na výběr máme ze tří hlavních chodů. Tuto akci pořádáme už třetí rok a lidé se na ni vždy těší,” uvedla servírka z bučovické restaurace Iveta Badálková.

EROTICKÝ CYKLUS

Do kin láká také poslední díl erotické trilogie Padesát odstínů Svobody. Podle Tomáše Marvana z kina v Boskovicích na Blanensku je o tento film nadprůměrný zájem, navíc rezervace na 14. února jsou ještě plnější než ostatní.

Stejně je tomu i ve vyškovském kině Sokolský dům. „Film jsme pouštěli od čtvrtka až do pondělí, vstupenek jsme prodali o dost víc než na jiná promítání,” porovnal správce webu kina Pavel Procházka.

Ve středu uvedou francouzskou romantickou komedii Dokud nás svatba nerozdělí, diváci dostanou k jedné koupené vstupence druhou zdarma.

Opravu průtahu přes Ivanovice na Hané posunulo papírování.
Opravu průtahu přes město posunulo papírování. Začne až v květnu

Blanenská knihovna pořádá už podeváté Svatovalentýnskou soutěž o nejkrásnější báseň o lásce. „V posledních letech nebyl o akci takový zájem, proto jsme zvažovali, jestli ji pořádat. Loni se přihlásilo patnáct lidí, takže soutěž se uskuteční i letos. Svoje básně zaslalo zatím pět autorů,” sdělila knihovnice Pavlína Gargošová. Uzávěrka je posledního února.

Někteří lidé svátek zamilovaných neslaví vůbec. „Nic moc nám s přítelem neříká. Nepotřebujeme den, kdy máme oslavovat naši lásku a nelíbí se nám, jakým směrem se to ubírá. Každého stresuje, co má partnerovi koupit,“ přemítala třeba Daniela Skácelová z Blanenska.

Rozpačitý je z Valentýna i psycholog Jiří Šípek. „Lidé tento svátek vnímají dost komerčně. Měli by spíš zpomalit běh života a zamyslet se nad tím, co pro ně láska a vztahy znamenají,“ nabádal odborník na psychologii lidské osobnosti Šípek.

Hotel Augustiniánský dům v Luhačovicích
Pošlete valentýnský vzkaz a vyhrajte luxusní pobyt pro dva!

IVETA BORKOVÁ
TEREZA HANUSOVÁ