V sobotu přichází na vědecké dílničky Jan Kopecký se svými dvěma dětmi. „Chodíme sem pravidelně, protože děti rády tvoří a baví je to. Dnes se jim nejvíce líbí přání Ježíškovi vyrobené z čajového sáčku, které zapálí a vznese se. Je to tím, že horský vzduch je lehčí než ten okolní,“ sděluje mladý muž.

Vánoční kouzla dětem ukazuje a komentuje vidátorka Lucie Koubková. Tak se říká tamním pracovníkům, kteří objasňují jednotlivé jevy z vědeckého hlediska. „Děti teď si uděláme sněhovou bouři. Vezměte si balónek, třete o něj hadříkem, který leží před vámi na stole a poté ho přiložte k vločkám. Díky statické elektřině budou létat,“ nadšeně navádí návštěvníky, aby si kouzlo vyzkoušeli.

Chátrající a dlouho zanedbávaná Arnoldova vila nedaleko brněnského parku Lužánky čeká obnova. Součástí bude revitalizace zahrady, jež dům propojí s nedalekou vilou Löw-Beer.
Arnoldovu vilu v Brně čeká po letech obnova: zahradu propojí s vilou Löw-Beer

Děti se radují a už se těší na další pokus. Mezitím jim vidátorka pouští vánoční koledy, aby navnadila správnou adventní atmosféru. Teď si pomocí UV světla rozsvítíme jehličí vánočního stromečku. Děti jásají, že není zelené, ale svítí růžově.

Na závěr dílniček si každý vyrobí třpytivý vánoční dárek, který jim zajistí dobrou náladu na celý další rok.