Změny čekají také diváky vranovského Čadíkova Kinematografu.

„V roce 2013 definitivně skončí pětatřicetimilimetrové kopie filmů a na digitalizaci za dva a půl milionu nejsou peníze. Příští léto proto budeme hrát naposledy," vysvětlil provozovatel letního kina v Hostimi Josef Pelikán.

Podle něj by se investice do digitalizace nevyplatila. Počet návštěvníků každého filmu v tamním kině se totiž loni pohyboval pouze okolo čtyřiceti. „Při stávající návštěvnosti by se taková investice mohla vrátit nejdřív za sto let. Kdybychom však zvýšili vstupné, nepřišel by vůbec nikdo," popsal situaci Pelikán, který hostimskému kinu věnoval padesát let života.

O svou existenci zápolí také letní kino v Hrušovanech nad Jevišovkou. „Podle mých informací nemáme velkou návštěvnost, případná digitalizace by se tedy nemohla vyplatit. Vyhlídky na další existenci našeho kina proto nejsou optimistické," přiznal místostarosta Hrušovan Jan Šedivý.

V Miroslavi bude zachování letního kina záležet na rozhodnutí zastupitelstva. „Brzy nebudou dostupné žádné kopie filmů, takže v současné podobě kino rozhodně nezachováme. Nemůžeme si ani dovolit zaplatit digitalizaci. Možným řešením by bylo promítat filmy z DVD, nicméně i v takovém případě by bylo třeba do kina investovat," nastínil provozovatel miroslavského kina Michal Klejdus. Budoucnost kina bude tamní zastupitelstvo projednávat v listopadu.

Cestou promítání DVD filmů se v příštích letech vydají také ve Vranově nad Dyjí. „Postupně však budeme také pracovat na digitalizaci," ubezpečil diváky provozovatel Josef Čadík. Tamní kinematograf se nachází na pláži vranovské přehrady a nabízí každoročně letní filmovou podívanou přímo pod širým nebem.

I přes stávající problémy letos fanoušky letního promítání čeká hned několik filmových lahůdek. Provozovatelé kin letos vsadili hlavně na české komedie jako třeba Probudím se včera, Líbáš jako ďábel či Muži v naději. Lákavá bude i nabídka zahraničních filmů. Na Sherlocka Holmese či Železnou lady mohou lidé vyrazit do Hrušovan nebo Miroslavi. Ve Vranově chystají zase pokračování známých komedií Muži v černém či Johnny English.

PETRA SVITAVSKÁ